Vesti
16.12.2022. 17:32
Beta

Oprezna odluka

KFOR: "Razmatramo zahtev o vraćanju snaga Srbije na Kosovo"

1
Izvor: Shutterstock

Međunarodna mirovna misija NATO na Kosovu (KFOR) potvrdila je da je "primila zahtev Vlade Srbije za povratak na Kosovo vojnih i policijskih snaga Srbije i da ga razmatra".

"Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procenjujemo. KFOR ostaje posebno oprezan i potpuno sposoban ispuniti svoj mandat UN", navodi se u odgovoru KFOR za Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio u četvrtak da će zahtev predati elektronskom poštom, dok je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije uručili zahtev KFOR za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

Kako je ranije saopšteno o zahtevu, Srbije treba da odlući Vojni savet NATO koji će preporučiti KFOR odogovor na zahtev Srbije.

Izaslanik za Balkan SAD Gabrijel Eskobar je tokom posete regionu, u Prištini i Beogradu izjavio kako se SAD najoštrije suprostavljaju takvom zahtevu Beograda, a ministarka spoljnih poslova Nemačke Ababel Berbok pre nekoliko dana takođe se izjasnila protiv tog zahteva.

Za donešonje takvih odluka, potreban je konsenzus svih članica NATO.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"SAD kategorički odbijaju povratak snaga Srbije na Kosovo "
1

Gabrijel Eskobar

13.12.2022. 18:58

"SAD kategorički odbijaju povratak snaga Srbije na Kosovo "

SAD se kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova, izjavio je u Prištini zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve