Vesti
15.02.2022. 14:22
Tanjug

Dan državnosti

Koga je sve Vučić odlikovao pored Džonija Depa

Aleksandar Vučić
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije "Bože pravde".

"Dva velika događaja na isti dan stvorila su savremenu Srbiju. Prvi je po istoričarima najvažniji, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Tog 15. februara 1804. godine u Orašscu, podignut je prvi slobodarski ustanak na Balkanu. Bez toga danas ništa ne bi bilo. Zahvaljujući njima mi smo danas garant mira i slobode na ovim prostorima. Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno", poručio je predsednik.

"Tog 15.februara 1804.godine u Marićevića jaruzi u Orašcu narodne vođe, one koji su izbegle od okupatorske sablje, podigle su prvi slobodarski ustanak na Balkanu, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju, koji će na ovim prostorima kao obavezu I zavet ustoličiti svetu reč - sloboda", poručio je predsednik.
 

"Želimo sretenjsku Srbiju, neka živi Srbija", poručio je Vučić.

Nakon uvodnog obraćanja, predsednik je uručio 88 odlikovanja za naročite zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za Srbiju u oblastima javnih, privrednih, prosvetnih, kulturnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

Orden je ovom prilikom uručen predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, kao i predsedniku Saveza vojvođanksih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru.

Takođe, njega je dobio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, kao i poslanik Skupštine Crne Gore Milan Knežević.

Orden je uručen i mitropolitu Ilarionu Alfejevu, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Ordenje Republike Srbije na lenti dobija predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Orden srpske zastave prvog stepena uručuje se Milanu Kneževiću, narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore, kao i mitropolitu Ilarionu Alfejevu, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobija Jasuši Akaši.

Tim ordenom nagrađuje se i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsednik "Eurodžast" Ladislav Hamran.

Dina i Jovan Rajs, poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata nagrađuje se ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobija Sretenjski orden prvog stepena.

Nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsednik Predsedništva Srbije 1984. godine među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru nagrađuje se Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodono pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga, Srpska čitaonica u Irigu, dobija, takođe, Sretenjski orden prvog stepena. I predsednik Skupštine AP Vovodine Ištvan Pastor nagrađuje se Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, dobija Sretenjski orden trećeg stepena.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković nagrađuje se Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Predsedniku fondacije Halijard Džonu Kapelou, Vučić uručuje orden Karađordeve zvezde prvog stepena.

Predstavnik Srpske dijaspore na Kipru Stanislav Janković, predstavnik Srpske dijaspore u Švajcarskoj Mićo Vukić i predstavnik Srpske dijaspore u SAD Branko Tupanjac dobijaju ordenje Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Tim ordenom biće nagrađena i Senka Crevar, zaposlena u O.Š. "Gvozd" u Vrginmostu, učiteljica srpskog jezika i kulture i obavlja dužnost v.d. ravnatelja knjižnice i čitaonice "Simo Mraović Gvozd".

Holivudski glumac Džoni Dep nagrađuje se Zlatom medaljom za zasluge. Među nagrađenima Zlatom medaljom za zasluge su i producent Rem Bergman, KST, istaknuti prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost mr Hiroši Jamasaki Vukelić, srpski istoricar i politicar Predrag Marković.

Srebrnu medalju za zasluge dobija dugogodišnji fotograf "Tanjug-a" Rade Prelić.

Posthumno će biti odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevacica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako nam je Dan državnosti čestitao Si Ðinping, a kako Bajden
zastava, srbija

Praznik u Srbiji

12.02.2022. 09:19

Kako nam je Dan državnosti čestitao Si Ðinping, a kako Bajden

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, koji se obeležava 15. februara, predsednik Aleksandar Vučić primio je pismo-čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Ðinpinga, kao i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve