Vesti
02.08.2021. 10:16
R.E.

Predrag Kon

Koji soj virusa korona je dominantan u Srbiji

korona, grip, nazeb
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se beleži porast aktivnosti korona virusa koji se ispoljava povećanjem broja novozaraženih i dodao da je u Srbiji i dalje dominantan britanski soj, ali da se na određenom uzorku novih slučajeva ispituje prisustvo delta soja.

Kon je za RTS rekao da se porast broja novozaraženih, koji traje od poslednje nedelje juna, iz nedelje u nedelju prati.

"Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja", rekao je Kon.

Ukazao je i na to da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i napomenuo da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

"Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku, određenom broju, u kolikom procentu je prisutan delta", naveo je Kon.

Dodao je da je logično da kada se svuda oko nas povećava prisustvo delta soja da će ga biti i kod nas.

Govoreći o održavanju manifestacija, Kon je ponovio da će tokom naredne dve nedelje sigurno doći do porasta aktivnosti virusa.

"Imamo stav javnog zdravlja i to je dostavljeno za sve festivale, za različita slavlja, šta je ono što se preporučuje. Kad to kažem, preporučuje se da budu zaštićeni ljudi - ili da su vakcinisani, ili da su preležali, ili da su testirani, a ako nisu ništa od toga da nose masku sve vreme. Nema alternative tome", kazao je Kon.

Naveo je primer "Egzita" koji je, uprkos određenom broju zaraženih koji su otkriveni, dobro prošao jer, kako je istakao, nije došlo do naglog skoka.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, Kon je kazao da se ona daje osobama kojima je značajno oslabljen imunitet zbog prirode bolesti, odnosno zbog transplantacije, hemodijalize, insulin zavisnog dijabetesa, kao i zbog malignoma i raznih bolesti koje obaraju imunitet.

"Sasvim je jasno da su ti pacijenti u najvećem riziku i za njih se preporučuje treća doza vakcine. Da li će to biti jednog proizvođača, drugog proizvođača zavisi od toga koju je vakcinu prvu primio. Prema tome, to nije striktno odlučeno", pojasnio je Kon.

Dodao je da je preporučeno da treća doza bude vakcina koja je zasnovana na informacionoj RNK, ali, kako je objasnio, nema nijednog posebnog razloga za to.

"Najvažnije od svega je da se te osobe zaštite. Nema još uvek preporuke SZO. Moramo još malo sačekati i jasno je da se ubrzava taj proces preporuke treće doze i biće sasvim sigurno u narednom periodu. Da li će biti za mesec, dva, videćemo", dodao je Kon.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grčka ostrva na kojima korona "divlja"
Grčka

Ako planirate putovanje

30.07.2021. 05:00

Grčka ostrva na kojima korona "divlja"

Grčka ostrva u južnom Egejskom moru označena su na kovid mapi Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) tamno crvenom bojom, usled porasta broja infekcija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
21.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve