Vesti
04.02.2022. 22:35
Tanjug

Zoran Radojičić

Koliko je u 2021. godini novca izdvojeno za kulturu

Pozorište
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je Pozorište na Terazijama i izjavio da je ovaj teatar jedinstven u regionu i da je za kulturu tokom prošle godine izdvojeno 3,5 milijardi dinara za kulturu.

"Pozorište na Terazijama je za nas veoma važno, s obzirom na to da je jedinstveno u regionu. U njemu se igraju mjuzikli, i u celom regionu nemamo ovakvo pozorište", istakao je Radojičić.
 

Gradonačelnik je rekao da su karakteristične godine u ulaganjima Grada Beograda u Pozorište na Terazijama su 2019. i 2021. godina, kada je iz budžetskih sredstava prestonice u ovu instituciju uloženo nešto više od 210 i 230 miliona dinara.

"Zajedno sa njihovim sopstvenim sredstvima koje zarađuju od prodaje karata, taj novac obezbeđuje da se ovako specifičan i Gradu Beogradu značajan repertoar odvija. S jedne strane su to mjuzikli s Brodveja, a s druge mjuzikli domaće scene koji oslikavaju našu sredinu i podneblje", kaže Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je "Beograd ponosan na Pozorište na Terazijama i kontinuirano vodi računa o tome da se ono i dalje razvija u pravcu u kojem se razvija"

Radojičić je istakao i da je trenutno jedan od najvažnijih i najaktuelnijih projekata Grada Beograda u sferi pozorišne umetnosti i kulture uopšte rekonstrukcija Pozorišta Dadov za decu i mlade umetnike, koja će uskoro biti realizovana.

"Za prošlu godinu izdvojeno je 3.5 milijardi dinara za kulturu, od čega je 1.5 milijardi bilo predviđeno za pozorišta. Rekonstrukcija Pozorišta Dadov vredi preko 170 miliona i planirano je da se još dodatnih 70 miliona izdvoji za opremu" najavio je Radojičić i dodao da je trenutno u realizaciji mnogo infrastrukturnih radova.

"Bez dobre infrastrukturne osnove nema kulture, dobrih predstava i izražavanja kulturnog... U planu je čitav niz projekata, što u fazama rešavanja imovinskih odnosa, tehničke dokumentacije, tendera, početka realizacije“, najavljuje Radojičić.

Kao primer planiranih projekata gradonačelnik navodi rekonstrukciju teatra "Boško Buha", Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Letnje scene Beogradskog dramskog pozorišta, ali i Muzeja afričke umetnosti i drugih institucija.

"Teško je objasniti rečima koliko je važna kultura i koliko je pozorište značajno za Beograd. Pozorište postavlja i važna pitanja, prikazuje život iz drugog ugla, služi zabavi, ali i kritikuje društvo i na taj način ga čini boljim", kaže Radojičić i dodaje da je "Srbija već decenijama regionalni centar što se pozorišne umetnosti tiče i želi to i da ostane"

Gradonačelnik ističe da je značaj same kulture izuzetan jer “turisti koji dođu u Beograd i posete važne institucije, poput Narodnog muzeja na taj način mogu sagledati srpsku kulturu i istoriju, ili osetiti njen duhovni značaj obilaskom Hrama Svetog Save.“

Zoran Radojičić
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

"To su primeri toga koliko je kulturno-istorijski aspekt Beograda važan. Verujem da ćemo u narednim godinama biti značajno mesto za turiste, ne samo zbog zabave i nocnog života, već i zbog kulturno-istorijskog bogatstva", podvlači Radojičić.

Direktor Pozorišta na Terazijama Aleksandar Ðaja istakao je da je ovaj teatar izuzetno napredovao zbog brige Grada Beograda za pozorišta i kulturni život uopšte.

"Ovo zaista jeste jedinstveno pozorište, i to ne samo u užem regionu, već i na području Evrope, i u svom redovnom repertoaru ima 10 i više mjuzikla brodvejskog tipa... Godina 2019. bila je izuzetno uspešna za nas, ali smo mi i tokom korone uspeli da se održimo na jednom veoma visokom nivou", kaže Ðaja.

Ðaja dodaje da, iako je tokom perioda pandemije došlo do otkazivanja nekih izvedbi, Pozorište na Terazijama je ipak uspelo da održi čak dve premijere: "Sa druge strane jastuka" i "Flešdens", koji su izazvali veliko interesovanje javnosti.

"Pored toga, obnovili smo i svoje stare hitove, poput "Mama mia" i "Fantoma iz opere", "Čikago", "Neki to vole vruće", "Cigani lete u nebo", i druge. Publika se vratila u pozorište i predstave su nam rasprodate", ističe Ðaja i dodaje da se nada da će od marta meseca teatar moći da održi predstave s punim kapacitetom gledalaca.
 

Ðaja kaže da je veoma zadovoljan radom pozorišta, kao i da je njegov ansambl “s velikim entuzijazmom i predanošću pregrmeo vanredno stanje i da je zbog toga pozorište opstalo.“

"Pozorište na Terazijama je ponos Beograda... Treba ga mnogo čuvati i ja se nadam da ćemo na ovoj stazi uspeha i ostati", ističe Ðaja.

Tokom svoje posete Pozorištu na Terazijama, Radojičić je obišao i glumce u Klubu ove institucije i u baletskoj sali prisustvovao generalnoj probi glumaca predstave "Cigani lete u nebo", čije je izvođenje zakazano za sutra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kultura živi! Koncerti rasprodati za jedan dan
koncert

Beogradska filharmonija

14.12.2021. 13:24

Kultura živi! Koncerti rasprodati za jedan dan

Novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije, zakazani za 24. i 25. decembar u Kolarčevoj zadužbini, i ove godine su dočekani s velikim interesovanjem publike, a karte za njih rasprodate su za samo jedan dan, saopštili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
9°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve