Vesti
19.09.2023. 21:45
Beta

Anđelo Mikele Ristuća

Šta je komandant Kfora poručio pred odlazak sa Kosova

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS / Darimir Banda

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća izjavio je u Beogradu da je političko rešenje glavna alatka za postizanje mira i stabilnosti na Kosovu, te da NATO zato podržava dijalog Beograda i Prištine.

Situacija na severu Kosova eskalirala je krajem maja, kada su Srbi protestovali zbog izbora Albanaca za gradonačelnike opština na severu u kojima je većinsko srpsko stanovništvo. Predstavnici Srba na Kosovu su izbore bojkotovali.

Ristuća je rekao da je uložen ogroman vojni i diplomatski napor da se ponovo uspostavi mirnija i uravnoteženija situacija nakon događaja u maju koji su pretili da naruše stabilnost.

"Oni samo potvrđuju da političko rešenje može doneti trajni mir i stabilnost u ovoj oblasti. Mnogo događaja, posebno oni od 29. maja potvrđuju da su politička rešenja potrebna. To je razlog zašto NATO i Kfor u potpunosti podržavaju dijalog u kojem posreduju EU i SAD", rekao je on na brifingu novinarima u Beogradu.

Ristuća se sastao u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem u svojoj oproštajnoj poseti s obzirom na to da će dužnost komandanta Kfora predati sledećeg meseca.

Situacija je međutim, dodao je, i dalje nestabilna i lako može da eskalira, ali je Kfor spreman da reaguje na bilo kakav razvoj događaja na terenu.

Pozdravio je što su se predstavnici Beograda i Prištine i nakon pojačanih tenzija vratili za pregovarački sto.

Ristuća je dodao da je konstraktivan pristup obe strane ključ da se stvore neophodni uslovi za trajnu bezbednost na Kosovu i širom regiona, a za dobrobit svih, ali i budućih generacija.

Svi ljudi na Kosovu, naveo je on, žele da žive u miru i u boljoj bezbednosnoj situaciji, i severno i južno od Ibra, a Kfor od početka ima najvažniju ulogu u očuvanju mira i bezbednosti te u tom smislu i oseća odgovornost.

Na pitanje novinara da li je potrebna dozvola Kfora kada je u pitanju slanje specijalnih jedinica policije Kosova na severu, Ristuća je rekao da sve što može uticati na bezbednost na Kosovu mora biti kordinisano sa misijom NATO.

Dodao je da je i za svaku aktivnost u vazduhu potrebno odobrenje Kfora.

Kada je reč o istrazi koju kosovske vlasti obavljaju u vezi sa napadom na vojnike Kfora, Ristuća je naveo da on nema novih informacija, ali da zna da se istraga vodi, kao i da se nada da srpske vlasti takođe istražuju one osobe koje su se vratile u Srbiju.

Sa srpskom vojskom imaju, naveo je, iskren i profesionalan odnos, često razmenjuju poglede na stvari i akcije te da eskalacija tenzija na to nije uticala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasila se i Velika Britanija povodom dijaloga Beograda i Prištine
Velika Britanija

Angažovanje bez odlaganja

19.09.2023. 16:25

Oglasila se i Velika Britanija povodom dijaloga Beograda i Prištine

Velika Britanija podržala je apel EU i pozvala Kosovo i Srbiju da se bez daljeg odlaganja konstruktivno i iskreno angažuju u dijalogu za normalizaciju odnosa.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve