Vesti
17.07.2023. 19:03
Beta

"Kršenje Rezolucije 1244"

Ministar Vučević o naoružavanju Kosova i novom komandantu Kfora

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je da naoružavanje Kosova od strane članica NATO alijanse u poslednjem periodu ne menja odnos snaga, ali menja "stanje na terenu".

"To su već daleko ozbiljniji bezbednosni izazovi i rizici za našu državu. Mi apsolutno ne da razmišljamo, nego provodimo sve ono što bi bila kontramera, da bi Vojska Srbije mogla da odgovori na taj rizik. Kontramere u smislu zaustavljanja tih letelica, dronova barjaktar TB2, što dejstvom određenih sistema, što elektronskim neutralisanjem", rekao je Vučević za televiziju B92.

Ministar je ocenio da je nesporno da Kosovo u poslednje vreme "mnogo ozbiljnije" naoružavaju pojedine NATO članice, naglašavajući da to ne radi cela alijansa.

"Ne samo da vrše obuku, školovanje, usavršavanje njihovog oficirskog, podoficirskog i vojničkog kadra, nego sada rade i ozbiljnije isporuke naoružanja i vojne opreme, apsolutno kršeći Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, apsolutno radeći suprotno vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova", rekao je Vučević.

Dodao je da je Kosovo dobilo pet turskih bespilotnih letelica, odnosno dronova "barjaktar TB2", što je kako je naveo, oružje ofanzivnog karaktera, ali i protivoklopne i protivtenkovske sisteme "umtas", takođe turske.

"To je moćnije od 'džavelina' koje su Ukrajinci dobijali protiv Rusa, na ukrajinskom ratištu. Dobili su minobacače 82 i 120 mm, sve sa minobacačkom municijom, dobili su bacače granata i još nešto što nije za potcenjivanje", rekao je on.

Govoreći o izjavi premijera Kosova Aljbina Kurtija da je kosovska policija naslednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Vučević je kazao da su kosovske snage bezbednosti, koje prema njegovim rečima postoje suprotno međunarodno-javnim aktima, jesu naslednik OVK.

"U skladu sa sporazumima koje imaju sa određenim članicama NATO pakta, oni vrše transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske oružane snage ili čitajte - Vojsku Kosova. Čak su skratili taj rok sa 2027. na 2026. godinu, imaju predikciju da će još brže izvršiti transformaciju nečega što bi mi mogli nazvati teritorijalnom odbranom, sada već sa obrisima vojske", kazao je Vučević.

Govoreći o zabrani izvoza vojne opreme i naoružanja proizvedenog u srpskoj namenskoj industriji u narednih 30 dana, kazao je da je to "logičan potez zbog svega što se dešava na Kosovu i Metohiji".

Ministar je ponovo odbacio navode iz Belgije, da je Srbija kupila opremu za proizvodnju municije koju je kasnije prodavala Rusiji.

"Da mi smo kupovali tu opremu od Belgijanaca, ali je netačno da smo proizvodili nešto što smo prodavali Rusiji. Usput, 90 odsto toga što se pravi od municije u Srbiji, ide za američko tržište", rekao je Vučević.

Naveo je da se ta lažna vest poklopila i sa sankcijama koje su SAD uvele direktoru Bezbednosno-informativne agencije Aleksandru Vulinu, zbog navodne umešanosti u trgovinu oružjem i drogom, ali i povezanosti sa Rusijom i naglasio da bi Srbija trebalo da sprovede istragu o tim tvrdnjama, kako zbog sebe, tako i zbog samog Vulina.

Ministar odbrane izjavio je i da će od jeseni novi komandant Kfora biti turski general, što je prvi put da Ankara komanduje mirovnom misijom NATO.

"Najveći kontigent NATO pakta na Kosovu i Metohiji u sastavu Kfora biće iz Turske. Prvi put komandant Kfora dolazi iz Turske", rekao je Vučević za RTS.

Ministar je naveo da Srbiji ne odgovara nikakav sukob sa Turskom, dodajući da to nije njen nacionalni interes.

"Turska je velika država, sila i ima značajan politički ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana i mi moramo da gledamo da imamo što bolje odnose sa Turskom, ali na potpuno različite načine gledamo na pitanje Kosova i Metohije. Interesantno je da se njihova vojna kasarna u Prizrenu zove po sultanu Muratu, što je snažna asocijacija za sve nas na ovim prostorima", kazao je Vučević.

Ministarstvo odbrane, kako je dodao Vučević, uputilo je protesnu notu ambasadoru Turske zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve