Vesti
28.07.2023. 20:20
R.E./RTS

Posledica oluje

Kome se obratiti kada drvo padne na automobil

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN TIMOTIC

Procena štete koju su u Srbiji napravile superćelijske oluje još nije završena. Ono što je do sada poznato je da su pod naletom jakih padavina i olujnog vetara uništeni usevi, polupani automobili, oštećeni putevi i kuće.

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije rekao je za RTS da svi koji imaju kasko polisu osiguranja vozila štetu nadoknađuju od osiguravajućeg društva. Oni bez te polise, dodao je, treba da utvrde vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazilo stablo koje je palo na njihov automobil. Urednica "Sveta osiguranja" Vesna Lapčić je istakla da se, kada je reč o stablima koja su pala sa privatnih poseda, najčešće ulazi u privatne tužbe.

"Zelenilo Beograd" je imalo više od 2.000 intervencija širom grada zbog pada stabala i grana i tom prilikom je oštećen veliki broj automobila. Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije rekao je za RTS da je broj automobila i veći, pošto ekipe "Zelenila" ne pokrivaju štetu koja je nastala nakon pada stabala sa privatnih poseda.

"Pravo na naknadu štete ima onaj ko je zaštitio svoju imovinu, pričamo o automobilima. Dakle, onaj ko je zaštitio svoj automobil kasko polisom, on ima pravo na naknadu štete od osiguravajućeg društva i treba što pre da se javi osiguravajućem društvu", naveo je Ćirić.
 

Ukoliko vlasnik vozila nema kasko osiguranje, Ćirić ističe da treba utvrditi vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazilo stablo koje je palo.

"Ako je javna površina, adresa je 'Zelenilo'. Ako je privatna površina, adresa je vlasnik", objasnio je Ćirić.

Naveo je da je savet građanima da sami obezbede dokaze, koliko mogu, i da će fotografije biti sasvim dovoljne.

"Treba nazvati policiju koja treba da izađe na lice mesta i da sačinjavanjem službene beleške potvrdi da je štetu na automobilu izazvala oluja, odnosno pad stabla", dodao je Ćirić.
 

"Službena beleška policije nije uslov za naplatu, ali će ubrzati proceduru"

Napomenuo je da beleška policije nije uslov za naplatu osiguranja, ali da će ubrzati čitavu proceduru i ponovio da su fotografije dovoljne. Istakao je da štetu procenjuju mašinski veštaci.

"Materijalna šteta se isplaćuje u zakonskom roku od 45 dana. Ja samo molim građane da budu strpljiviji. Veliki deo Srbije je pogođen ovom olujom. Nije moguće da se ni procena štete uradi u zakonskom roku, prosto ima toliko automobila, a nema toliko veštaka u Srbiji", naveo je Ćirić.
 

Urednica "Sveta osiguranja" Vesna Lapčić rekla je da je najidealnije da vlasnici automobila imaju polisu kasko osiguranja, a da u suprotnom moraju da utvrđuju čije je drvo koje je palo, a da često to bude drvo "Gradskog zelenila".

"Na sajtu 'Zelenila Beograd', a pretpostavljam da je tako i kod drugih 'Gradskih zelenila', postoji jasno uputstvo gde se kaže da se pozove njihova služba koja mora da izađe na lice mesta. Idealna situacija je da izađe policija i načini zapisnik. Bitno je da služba 'Zelenila' takođe fotografiše. Građani ne smeju da pomeraju grane niti bilo šta kako su zatekli svoj automobil. Sa tim zapisnikom oni odlaze u 'Gradsko zelenilo' i komisija dalje vrši proceduru", navela je Lapčićeva.
 

Dodala je da najčešće preduzeća koja se brinu o zelenilu imaju svoju polisu osiguranja od odgovornosti, pa štetu na kraju nadoknađuju osiguravajuća društva.

Vesna Lapčić je objasnila da se, kada je reč o stablima koja su pala sa privatnih poseda, najčešće ulazi u privatne tužbe.

Napomenula je da je potrebno da su automobili bili propisno parkirani i da, ako su bili parkirani na zelenoj površini, neće moći da naplate štetu od "Gradskog zelenila".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve