Vesti
25.04.2024. 22:24
Beta

Lajčak ponudio rešenje

Kompromisni dokument o prevazilaženju razlika oko pitanja dinara

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je današnja runda dijaloga posvećena "pitanju dinara" završena njegovim podnošenje kompromisnog dokumenta u nastojanju da premosti razlike između dveju strana.

"Bio sam domaćin sastanka dijaloga o putu napred oko 'pitanja dinara' koji je dao dovoljno prostora da dve strane objasne svoje stavove. Završio se predstavljanjem kompromisnog dokumenta u nastojanju da se premoste razlike", napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži X posle sastanka.

U Briselu je danas Lajčak bio domaćin šeste runde dijaloga posvećene zabrani upotrebe dinara na Kosovu. Na trojnom sastanku je delegaciju Srbije predvodio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković a kosovsku stranu glavni pregovarač Besnik Bisljimi (Bislimi).

Lajčak je dodao da će biti domaćin narednog sastanaka pošto bude primio "konstruktivne komentare".

Petković je posle sastanka u Briselu rekao novinarima da su razgovori bili teški, da je dobro što su bili direktni i da će naredna runda dijaloga biti održana 13. maja.

On je rekao da je srpska strana bila konstruktivna i iznela predloge a da sa kosovske strane ne postoji politička volja da se problemi rešavaju.

Glavni kosovski pregovarač Bisljimi je rekao, posle nove runde dijaloga u Briselu da Srbija ima "zabrinjavajuće stavove" po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i transfera finansijskih sredstava u dinarima na Kosovo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve