Vesti
14.03.2024. 22:35
R.E.

Izaslanik SAD

Šta Eskobar kaže o ukidanju dinara na Kosovu

1
Izvor: Shutterstock

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas, nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je pitanje upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji "hitno humanitarno pitanje koje odmah mora da se reši".

"Naši odnosi se suočavaju sa izazovima zbog tretmana srpske manjine na Kosovu. To je hitno humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši", rekao je Eskobar novinarima u Prištini, prenosi Koha.

Dodao je da odluka centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara otežava život Srbima na KiM, istakavši da su SAD zabrinute zbog toga.

Američki diplomata je naveo da je tokom posete Kosovu i Metohiji razgovarao sa Srbima koji su mu ukazali na izazove sa kojima se suočavaju zbog uredbe o zabrani dinara.

"To su najugroženiji građani, poput osoba sa invaliditetom, penzionera i studenata. Bio sam dirnut njihovim pričama o tome kako je uredba uticala na njih. Premijer Kurti je obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu danas dao", rekao je Eskobar.

On je izrazio nadu da će vlada privremenih prištinskih institucija "biti fleksibilna" kada je reč o uredbi o zabrani upotrebe dinara na KiM u razgovorima u okviru dijaloga koji će, kako je naveo, biti održani u utorak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Reakcije Srba s Kosova: "Ovo je prisilno iseljenje, svi ćemo otići"
Kosovo

Ukidanje dinara

01.02.2024. 14:37

Reakcije Srba s Kosova: "Ovo je prisilno iseljenje, svi ćemo otići"

U prodavnicama i kafićima u Gračanici i danas se koristi dinar, a trgovci i ugostitelji kažu da nisu dobili nikakvo obaveštenje ili uputstvo o daljem postupanju.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve