Vesti
02.02.2024. 13:44
Beta

Aleksandar Vučić

"Ukidanje dinara nije bila tema u Briselu"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da ukidanje dinara na Kosovu "nije bila niti je mogla" da bude tema dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

On je u obraćanju javnosti u Beogradu takave stavove nazavao zlonamernim, te ukazao da o tome nikada nije razgovarano niti je, kako je kazao, to bilo ko i pominjao.

Uredba Centralne banke Kosova (CBK) kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo evri juče je stupila na snagu.

Povodom ove odluke Vučić je rekao da veruje da će "zapadni partneri održati reč" i pokušati da se izbore za kako je rekao, elementarna prava srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

U obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije, Vučić je rekao da ukidanje dinara kao platežnog sredstva na Kosovu i Metohiji nije predviđeno nijednom sporazumom potpisanim od 1999. godine.

"U svim dokumentima je poštovano pravo Srbije da finansira zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji. Nikad nijednim aktom to nije dovođeno u pitanje", kazao je predsednik.

Vučić je ocenio da je kosovski premijer Aljbin Kurti doneo tu odluku s ciljem etničkog čišćenja Srba s Kosova i Metohije.

"Oni ne mogu da razumeju da je važan dijalog i da imamo dijalog jer Kosovo nije međunarodno priznata država", rekao je Vučić.

Dodao je da je reakcija SAD na odluku Prištine o ukidanju dinara "nešto snažnija" od saopštenja EU.

"Verujem da će zapadni partneri održati reč i da će pokušati da se izbore za elementarna prava srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve