Vesti
31.01.2024. 15:58
R. E.

Zamenik premijera Kosova

"Sledi tranzitni period, neće biti kažnjavanja zbog korišćenja dinara"

dinari, novac, pare, lova, novčanice
Izvor: Shutterstock

Besnik Bisljimi, prvi zamenik premijera Kosova, izjavio je da se vlada zalaže za međutranzitni period kako bi se građani prilagodili novoj uredbi Centralne banke o evru, kao jedinoj valuti u upotrebi na Kosovu i Metohiji, a koja stupa na snagu sutra.

 

"Kao vlada molimo Centralnu banku Kosova da stupi u kontakt sa Narodnom bankom Srbije kako bi pronašli najbolji modalitet za transferisanje dinara u evre", rekao je Besnik Bisljimi na vanrednoj konferenciji za medije, prenosi RTS.

Potvrdio je da uredba CBK stupa na snagu 1. februara, i ne zabranjuje niti se bavi srpskim dinarom, jer je po njemu "dinar još od ranije zabranjena valuta".

Naveo je i da takođe neće biti kažnjavanja zbog upotrebe dinara i umesto toga ide se na informisanje građana o mogućnostima koje ima se pružaju, i razgovore zvaničnika CBK i NBS.

Za zahteve međunarodne zajednice rekao je da nijedan ne stavlja pod sumnju uredbu centralne banke i ne osporavaju da evro bude jedina valuta.

"Jedina briga partnera je da građani koji primaju dinare imaju više vremena za prilagođavanje. Uredba ne zabranjuje transfer iz Srbije", rekao je Bisljimi.

Dodao je da je menadžment CBK pružio mogućnosti za rešavanje problema.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve