Vesti
01.02.2024. 11:20
Beta

Ukidanje dinara na Kosovu

EU zabrinuta: Priština da pronađe rešenje i da vremena za period tranzicije

1
Izvor: Shutterstock

Evropska unija (EU) izrazila je zabrinutost zbog posledica koje bi odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara mogla da ima na svakodnevni život kosovskih Srba i apelovala na Prištinu da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje u dijalogu pod vođstvom EU.

U saopštenju se navodi da EU prima na znanje uredbu Centralne banke Kosova, koja danas treba da stupi na snagu a ima za cilj da unapredi transparentnost finansijskih tokova, obezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja.

EU međutim napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije i izražava zbrinutost zbog posledica koje bi mogla da ima na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica na Kosovu zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku.

Kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, preti da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.

EU apeluje na Kosovo da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje kroz pregovore u okviru Dijaloga pod vođstvom EU, dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve