Vesti
04.11.2021. 11:06
Tanjug

"To je potpuno logično"

Kon: Tražićemo da kovid propusnice važe 24 sata

Predrag Kon
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali i ocenio da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

"Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih", rekao je Kon za RTS.

On je naveo da medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenja kontakata i izvan škola.

"Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole", rekao je Kon i dodao:

"To je ono što smo od početka tražili – da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena, da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom".

Kon smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

"To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbedilo da se to potpuno kontroliše", rekao je Kon.

Ukazao je da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da je razmišljanje da se pređe na 24 sata potpuno logično.

"To je ono što očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu", poručio je Kon.

Istakao je da bi produženje raspusta trebalo da ide sa zatvaranjem na deset dana i da ne zna da li će to biti usvojeno, ali da će Medicinski deo Kriznog štaba to tražiti.

"Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih posle tih desetak dana. U ovom trenutku sama mera zatvaranja škola može da da neki rezultat, ali on će biti daleko manje efikasan i vidljiv bez svih mera zajedno", objasnio je Kon.

Za raspust kaže da je gotovo potpuno uveren i da tu nema nikakve dileme da će odluka o tome biti doneta.

"Što se tiče odluka koje se tiču kovid propusnica od 24 sata i eventualnog skraćenja radnog vremena deset dana - u medicinskom delu Kriznog štaba postoji jedinstvo, čak i šire od toga, iz Ministarstva zdravlja postoji saglasnost, videćemo na sednici kako će se to prodiskutovati", rekao je Kon.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa zakazana je za četvrtak u 15.30 sati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zdravstveni radnici su poniženi stavom čitavog društva"
Branislav Tiodorović i Predrag Kon

Predrag Kon

29.10.2021. 10:33

"Zdravstveni radnici su poniženi stavom čitavog društva"

Katastrofalna epidemiološka situacija se svakim danom pogoršava i zdravstveni radnici su poniženi stavom čitavog društva, poručio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
11.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve