Vesti
28.06.2021. 15:31
R.E.

Porfirije na Gazimestanu

"Kosovo dom svih Srba, ma gde se nalazili"

Porfirije
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Patrijarh srpski Porfirije služio je na Gazimestanu pomen kosovskim junacima, zajedno sa vladikom Teodosijem, mitropolitom Joanikijem i monaštvom i sveštenstvom eparhije raško-prizrenske.

On je u besedi rekao da je "Kosovo dom svih Srba, ma gde se nalazili" i da se svi, kada tamo dođu, osećaju kao kod kuće.

"Knez Lazar i sveti kosovski mučenici pokazali su nam put kojim treba da idemo", rekao je patrijarh obraćajući se okupljenim građanima.

Pomenu na Gazimestanu je, kako prenose Novosti, prisustvovalo oko 2.000 Srba sa svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a okupljeni su pevali narodne kosovske pesme.

Porfirije je prvi put kao patrijarh služio opelo kosovskim junacima.

Neposredno pre početka opela, obratio se okupljenima kod Spomenika Kosovskim junacima i poručio im da, "ako izgubimo svoj koren i svoj duhovni identitet onda gubimo sve".

"Onda možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve", kazao je patrijarh i podsetio da je simbol odlaska Lazareve vojske u boj sa Osmanskim carstvom, bila odbrana identiteta.

"To je novozavetna bitka, za nas je kosovski zavet novi zavet, ili kosovski podvig, podvig preobražavanja i uzrastanja u Hristu, u svakom dobru i vrlini, zato je danas važan Vidovdan kao praznik, ali je važno poimanje tog zaveta na Lazarev, hristovski način", prenosi portal Kos sev.

Naglasio je da kosovski zavet nije imao za cilj da bilo koga eliminiše i izbriše, nego naprotiv, da upravo utemelji te jevanđeljske vrednosti koje se mogu sve skupiti u dve koordinate - ljubav prema bogu svim svojim bićem i ljubav prema drugim ljudima ko god da su oni kao prema samome sebi.

"A ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu", naglasio je patrijarh i dodao da, ako smo autentični i pravi Srbi, nećemo imati problem sa bilo kim.

Porfirije
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Patrijarh Porfirije stigao je na Gazimestan u pratnji više arhijereja, među kojima su vladika Teodosije i mitropolit Joanikije i istakao da cilj kosovskog zaveta nije da ikoga eliminiše, već da uputi "koordinate ljubavi".

Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom.

"Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom", rekao je patrijarh tokom liturgije služene povodom Vidovdana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vidovdan: Šta (ne) valja danas raditi
crkva, zvona

Rituali i verovanja

28.06.2023. 04:10

Vidovdan: Šta (ne) valja danas raditi

Jedan od najvećih srpskih praznika je Vidovdan. Obeležava se 28. juna, a naziv potiče od imena koje je imao bog svetlosti i rata – Vid.  
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve