Vesti
17.12.2021. 21:10
Tanjug

Vjosa Osmani

"Kosovo je najvažniji projekat američke i evropske spoljne politike"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani predstavila je godišnji izveštaj, u kojem je ponovo optužila Beograd za "teritorijalne pretenzije" prema Kosovu, ponovila stav da dijalog može da se završi samo međusobnim priznanjem, uz tvrdnje da kosovska policija na severu ne targetira "etničke grupe, već kriminalne ćelije".

Osmani je u kosovskom parlamentu rekla da se neće dozvoliti da se dijalog Beograda i Prištine transformiše u dijalog "za status, teritoriju, unutrašnju funkcionalnost i za ustavni poredak zemlje".

Rekla da je dijalog "važan alat za stabilnost regiona", kao i da će Priština nastaviti da igra, iz njene vizure, konstruktivnu ulogu u tom procesu, uz primedbu da "isti pristup ne vidi i iz Srbije".

Tvrdi i da Srbija služi kao odskočna daska za ruske interese u regionu i ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu, prenelo je Kosovo onlajn, pozivajući se na Kohu.

Osmani je rekla i da je Kosovo "najvažniji projekat američke i evropske spoljne politike", ali i da je regionu potrebna pojačana američka pažnja, jer smatra da Rusija namerava da destabilizuje Kosovo.

Deo izveštaja posvetila je delovanju i akcijama kosovske policije na severu Kosova, tvrdeći da “policija ne targetira etničke grupe, već kriminalne ćelije” i da u borbi protiv kriminala “svi moraju biti beskompromisni”.

Osmani je rekla i da oni koji se protive članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama za sprovođenje zakona daju podršku kriminalnim organizacijama.

Osim političkih tema, Osmani se osvrnula i na situaciju sa korona virusom i pozvala građane da se vakcinišu protiv kovid-19.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kalinić: Kosovo je deo Srbije
Nikola Kalinić

"Izjava loše protumačena"

13.10.2021. 12:11

Kalinić: Kosovo je deo Srbije

Žao mi je što je moja izjava oko Kosova i Metohije pogrešno preneta, shvaćena i protumačena. Zbog svega toga se loše osećam i to me kao mladog čoveka boli, izjavio je košarkaš Crvene zvezde Nikola Kalinić.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve