Vesti
23.10.2023. 23:55
R.E.

Vjosa Osmani

"Kosovo je nezavisna zemlja i biće tako dok se Zemlja okreće oko sunca"

Vjosa Osmani
Izvor: EPA / Olivier Matthys

Kosovo je slobodna, nezavisna, suverena i demokratska republika i biće tako dok se Zemlja okreće oko sunca, poručila je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kosovska predsednica Vjosa Osmani.

"I pored brojnih žrtava, mi smo odlučili da se podignemo iz pepela. Mi smo zemlja gde principi demokratije, vladavine prava čine glavne osnove. Zemlja koja se odlučila na saradnju sa Srbijom i da učestvuje u dijalogu koji treba mirno da reši naše probleme”, rekla je Osmani.
 

To je odlučeno iako, kako je rekla, Srbija nije pokazala žaljenje, niti se izvinila za zločine.

Prema njenim rečima, Srbija je ta koja radi sve da vrati region u 1990-e.

“Ovde sam da kažem nećemo to dozvoliti. Mi idemo napred, ne nazad. Nećemo dozvoliti povratak prošlosti, ni ugrožavanje naših dostignuća”, rekla je Osmani.
 

Ponovila je da je Kosovo najveći uspeh demokratije i dokaz “šta demokratije mogu da učine zajedno kada ustanu protiv autokratskih i genocidnih režima”.

Zato, kaže, veruje da ovo nije “samo još jedan sastanak Saveta bezbednosti UN”.

Pomenula i događaj u Banjskoj, rekavši da su se 24. septembra građani Kosova probudili uz ubijenog policajca.

Tog dana Kosovo je bilo pod agreisjom Srbije”, rekla je Osmani, iskoristivši priliku da oda počast poginulom policajcu Afrimu Bunjakuu, kojeg je nazvala “herojem Kosova”.

Posle 24. septembra se, kaže, sve promenilo, ponovo ocenjujući da je “konstantno srpsko opredeljenje da okupira teritoriju, poput anekcije Krima”.

Dodala je da je tu tokom napada kosovske institucije bile u bliskoj komunikaciji sa međunarodnim institucijama, te da Kosovo nastavlja da sarđuje sa međunarodnim partnerima, kako bi se sprečili takvi događaji.

"Ono što smo čuli danas od Srbije je odbijanje deeskalacije. Žele da se prikažu kao žtrva agresije, ali činjenice pokazuju suprotno. Te terorističke grupe su bile finasirane, obučene iz jednog izvora Srbije. Finansijranje dve terorističke organizacije ‘Civilna zaštita’ i ‘Severna brigada’ dolazi iz vlasti Srbije. Oni su plaćeni od Srbije da napadaju kosovske Srbe. Obuka tih terorističkih organizacija, istraga pokazuje da postoji stalna vojna obuka u vojnim bazama u Pasuljanskim livadama i Raški", rekla je Osmani.

Dodala je i da je zaplenjeno oružje “dovoljno za 400 ljudi”.

Milan Radoičić, koji je priznao da je vodio taj napad, je blizak saradnik predsednika Vučića i dalje je slobodan. Srbija je čak i proglasila Dan žalosti za one koji ubili policajca”, rekla je Osmani.

Ocenila je da to što se dogodilo u spetembru nije samo napad na Kosovo, već plan destabilizacije celog regiona.

"Odgovor međunarode zajednice je bio jedinstven osuđujući taj akt. Pohvalila je delovanje Kosovske policije, koja ima samo jednu misiju - uspostavljanje mira, bezbednosti širom zemlje. Dok Vučić želi da prikrije prave intencije, njegovo delovanje pokazuje da želi više teritorije. To je zabrinjavajuće", rekla je Osmani.
 

Tvrdi da je Srbija povukla samo deo svojih trupa “sa granice”.

“Srpska vlada cinično govori da je 24. septembar odgovor Srba na pritisak i teror. To je rezultat srpske želje za više teritorije. Kosovo je vaša domovina koliko i moja”, poručila je Srbima.

Navela je da ustav i zakoni predviđaju snažnu zaštitu za Srbe da koriste svoj jezik, koji ima status zvaničnog.

Dok vam govorim o pravima Srba, etničko čišćenje kroz administrativne prepreke se sprovodi u Preševskoj dolini”, rekla je Osmani.

Dodala je da je Kosovo odlučno u borbi protiv kriminala, nezavisno od nacionalnosti.

“Kosovo je bio simbol patnje i sada je simbol uspeha na Zapadnom Balkanu, i šire”, navela je Osmani.
 

Podsetila je da je Međunarodni sud pravde kazao da deklaracija o nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo, dodajući da je “tu ocenu tražila sama Srbija, a sada je negira”.

"Srbija teroriše Srbe na Kosovu da spreči njihovu integraciju. Srbija žzeli teritoriju Kosova, što nikada neće dobiti", rekla je Osmani.

Kako je navela, lista neprimenjenih dogovora od strane Srbije “toliko je duga da je potrebno više sati”.

“Želimo dijalog na fer i balansiran način. Mi želimo mir, a Srbija je 24. februara pokazala da želi rat. Nećemo im dozvoliti da ga dobiju. Demokratija i soboda uvek pobeđuju”, rekla je Osmani koja je obraćanje započela rečima da govori kao “glas hiljade silovanih na Kosovu, jer je njihova priča - priča Kosova”.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Ne mogu da izručim Milana Radoičića Prištini, jer..."
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije

07.10.2023. 12:59

Vučić: "Ne mogu da izručim Milana Radoičića Prištini, jer..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može da izruči Prištini doskorašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, jer Srbija ne priznaje Kosovo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve