Vesti
24.03.2024. 21:15
Beta

Baš 24. marta

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, a evo šta kaže Vučić

NATO
Izvor: Shutterstock

Kosovo je postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, što je potvrdio ministar odbrane Ejup Maćedonci i ocenio da je to veliki korak za bezbednost Kosova i regiona.

"Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO odlučio je danas da unapredi skupštinu Kosova od parlamentarnog posmatrača za pridruženog člana. Ovo je veliki korak napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona", napisao je on na platformi X.

On je na 25. godišnjicu od početka NATO napada napisao da ova godišnjica predstavlja "novo poglavlje unapređenje statusa Kosova u severnoatlanskoj alijansi".

Kosovski ministar je naveo da intervencija NATO od 24. marta 1999. godine bio jedini oblik koji je mogao da okonča etničko čišćenje Kosova, zaustavi ubijanje dece, žena, muškaraca i staraca, sistematsko nasilje, progone, paljenja i prisilno proterivanja stanovnika Kosova od strane vojnih i policijskih snaga bivše SRJ.

"Stoga je 24. mart usklađivanje ne samo sa narodom Kosova već i slaganje sa pravom stranom ljudske istorije kao akcija podrške vrednostima zapadne civilizacije, mira, slobode i demokratije", rekao je Maćedonci.

Prema njegovim rečima, dok se danas NATO bombardovanja sećamo kao "najpravednije akcije ovog moćnog vojnog saveza, srpska država nastavlja da krivi NATO i opravdava Miloševićeve genocidne akcije".

"To mnogo govori o istom mentalitetu koji i dalje postoji među vladarima Srbije", dodao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se sve to dešava dok je Priština pod sankcijama.

"Sankcije u kojima im daju viznu liberalizaciju, pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, to je stepenik više nego što su bili, članstvo u Savetu Evrope... Teške su te sankcije", rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Kuršumliji.

Evropska unija uvela u junu prošle godine sankcije protiv Prištine zbog nepreduzimanja mera za smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije.

Prema Vučićevoj oceni, to pokazuje "da su sve vreme radili zajedno, kao uigran tim", odnosno da su "samo glumili dobrog i lošeg policajca".

Govoreći o tome što je Priština dobila status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO na 25. godišnjicu agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, on je ocenio da "oni vole to na ovakve datume".

"Zato su one naše bednike naterali da isporuče Miloševića na Vidovdan, zato su danas doneli odluku o Prištini kao pridruženom članu Parlamentarne skupštine NATO, zato će opet da izaberu neki poseban dan kada će da ih prime u Savet Evrope", naveo je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve