Vesti
24.08.2021. 19:07
Tanjug

Šta čeka đake

Krizni štab doneo odluku o polasku u školu

branko Ružić
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je da će učenici u škole krenuti 1.septembra, a da će časovi trajati 45 minuta.

Intencija je da 1. septembra u svim lokalnim samoupravama školska godina počinje regularno, a Tim za škole, koji čine predstavnici ''Batuta'' i Ministarstva, pratiće primenu mera i situaciju, i ukoliko u nekoj sredini dođe do pogoršanja, biće predložen jedan od tri modela, precizirao je Ružić na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba.

Ružić je predstavio detaljan plan obrazovno-vaspitnog rada u školskoj godini, koji je usvojen na Kriznom štabu, i tri modela.

On je pojasnio da postoji pet mera u školama, a prvi model pripadaće slobodnom okruženju, za sve učenike, da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovorajau, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu uceniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom.

Ružić i Kon
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 ucenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

"Ovim planom želimo da pošaljemo poruku da je obrazovanje dece jedan od najvažnijih prioriteta i da tome pristupamo na odgovoran i dobro promišljen način, sinergijski", rekao je Ružić.

Dodao je da su pravljenju plana prethodile konsultacije sa predstavnicima relevantnih institucija, pre svega sa zdravstvenom strukom, uz konstruktivne sugestije sindikata, direktora, nasvanika, ali i od roditelja.

Ružić je naveo da Ministarstvo nije želelo da izlazi sa nagađenjem kako će izgledati školska godina, već je cilj bio da se pred učenike, roditelje i nastavnike izađe sa jasnom odlukom.

"Sigurno je bilo da nam je intencija da nastava krene redovno, da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta, jer smatramo to najvažnijim i najzdravijim pristupom za obrazovanje", rekao je Ružić.

Tim za škole pratiće primenu preventivnih mera u školama kao i situaciju u svakoj lokalnoj samoupravi i donosiće odluku koji model nastave može da se primeni na osnovu broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova i poštovanju mera.

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena.

"Primenjivaće se model u skladu sa rizikom, kada Tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba donese odluku o promeni nastave i o tome obaveštava škole i one do petka u 12 casova obaveštavaju roditelje samo u slučaju promene modela", rekao je Ružić.

Kada je reč o predškolskim ustanovama, deca ni na dalje neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači, rekao je Ružic.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počelo i kod nas: Nema bonusa za medicinske radnike koji neće da se vakcinišu
Bolnica, doktor

Kovid bonica u Batajnici

23.08.2021. 10:52

Počelo i kod nas: Nema bonusa za medicinske radnike koji neće da se vakcinišu

Svi lekari, medicinske sestre, tehničari, kao i pomoćno osoblje u bolnicama Srbije koji odbijaju da se vakcinišu, primaće platu bez bonusa, stimulacija ili dodataka za dežurstva, izjavila je direktorka kovid bonice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve