Vesti
11.12.2022. 15:16
Beta

Kosovo

Kurti se ponovo udvara Francuskoj i Nemačkoj

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da zvanični Beograd "stremi da Francusku i Nemačku zameni Kinom i Rusijom".

Kurti je novinarima psle sastanka Saveta za bezbednost Kosova rekao da premijerka Srbije Ana Brnabić "iz Kine daje izjave o povratku vojske na Kosovo".

"Iz Kine je ovo rekla. U interesu Beograda je da Kinu približi Srbiji i da zajedno sa Rusijom razgovaraju o Kosovu u Savetu bezbednosti", rekao je on.
 

Naveo je i da čekaju da Međunarodne mirovne snage na Kosovu (Kfor), ostvarujući svoju misiju, obezbede slobodu kretanja, pošto je srpsko stanovništvo blokiralo najvažnije saobraćajnice.

Kurti je ocenio i da na videlo sada izlazi "prava svrha ostavki (srpskih) policajaca".

"Ispada da je naređenje Beograda da se Srbi uklone iz policije na Kosovu doneto tako da kada bande pucaju na uniforme Kosova, bude obezbeđeno da Srba tu nema", rekao je on.
 

Kazao je da ako bi sada odloženi izbori u četiri opštine na severu Kosova bili u održani u ranije predviđenim decembarskim terminima, Srbi bi se jedini plašili da izađu na njih i dodao da odlaganje izbora nije urađeno zarad Albanaca, već Srba.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da policija pravi svoje operativne planove i da će u trenutku kada proceni da treba ukloniti barikada to i uraditi.

"Kosovska policija ima potrebne kapacitete da ukloni barikade. Ona je napravila operativne planove i u momentu kada smatraju da je to primereno, ukoliko se barikade ne uklone, preduzeće odgovarajuće mere", kazao je on.

"Vrlo brzo ćemo doći u situaciju da neće biti barikada", rekao je Svečlja.
 

Dodao je da se sve aktivnosti koje se preduzimaju koordinišu sa partnerima Kforom, Euleksom i državama Kvinte.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će se Aljbin Kurti okrenuti Nemačkoj?
Kurti

Kosovo

06.12.2022. 16:10

Da li će se Aljbin Kurti okrenuti Nemačkoj?

Iako se Aljbin Kurti već mesecima bezuspešno trudi da što više zaliči na Volodimira Zelenskog, trenutno veće sličnosti ima sa Vladimirom Putinom. Iako po političkom uticaju i liderstvu nemaju ama baš nikakve veze, Putin i Kurti ipak imaju zajednički imenilac. Sudbina bi, potencijalno, sa obojicom mogla da se poigra na identičan način.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve