Vesti
26.01.2023. 10:48
R.E.

Kosovo i Metohija

Lajčak i Kurti se uz večeru složili da svi sporazumi moraju biti implementirani

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao je juče u Prištinu, gde se susreo sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom pregovaračkog tima Prištine Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je istakao da se vratio na Kosovo da "nastavi iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Kurtijem i glavnim pregovaračem Bisljimijem o narednim koracima i putu ka normalizaciji odnosa sa Srbijom".

"Takođe smo se složili da svi prethodni sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti implementirani", napisao je Lajčak na Twitteru.

Lajčak je pre suseta sa Kurtijem i Bisljimijem upozorio da će strana koja bude odbila evropski predlog biti suočena sa smanjenjem podrške.

"Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani", objasnio je u emisiji "Rubikon".

Lajčak je rekao da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate i potpišu predlog.

"Sa stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu. Tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno. Mi smo partneri, ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima. Imamo najbolju nameru da zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije", rekao je Lajčak.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"ZSO će biti formirana, sa ili bez Kurtija"
1

Gabrijel Eskobar

21.01.2023. 08:55

"ZSO će biti formirana, sa ili bez Kurtija"

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja Kosova, i da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve