Vesti
31.05.2023. 18:20
Beta

Radio Slobodna Evropa

Borelj putuje u Moldaviju da razgovara sa Vučićem

1
Izvor: Shutterstock

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastaće se u četvrtak u Moldaviji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz više izvora.

U Kišinjevu će u četvrtak biti održan drugi samit Evropske političke zajednice, na kojem će učestvovati i Vučić, a Borelj će otići u Moldaviju samo da razgovara sa predsednikom Srbije o dešavanjima na severu Kosova.

RSE je ranije  javio da će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak otputovati u Kišinjev da bi razgovarao sa Vučićem.

Sada navodi da se čini da će Lajčak razgovorati sa Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kada dođe u posetu Prištini i Beogradu narednih dana.

Borelj i Lajčak su se danas sastali sa Kurtijem u Bratislavi i pozvali ga na smirivanje tenzija na severu Kosova i traženje rešenja putem dijaloga.

Borelj je posle sastanka rekao da je situacija na severu Kosova "opasna i neodrživa" i da je potrebna "hitna deeskalacija", a Lajčak da je "hitno potrebno" političko rešenje i da "nasilje nije prihvatljivo".

Situacija na severu Kosova je izrazito napeta od petka, kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine sa srpskom većinom, kako bi omogućile da u njih uđu novi gradonačelnici Albanci, izabrani na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali.

U sukobima Srba sa vojnicima Kfora i kosovskim policajcima 29. maja povređeno je više desetina ljudi na obe strane.

Prvi samit Evropske političke zajednice održan je u oktobru 2022. godine u Pragu, na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Situacija mirna, krhka, u Leposaviću napadnuti novinari
kosovo, 26. 5. 2023.

Kosovo

31.05.2023. 09:13

Situacija mirna, krhka, u Leposaviću napadnuti novinari

Policija Kosova je ocenila da je bezbednosna situacija na severu bila krhka ali uglavnom mirna, osim u opštini Leposavić gde je s vremena na vreme bila napeta, jer su "demonstranti/kriminalne grupe ometali i napali raznim predmetima novinare raznih medija".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve