Vesti
31.05.2023. 09:57
Beta

Sever Kosova

Protesti se nastavljaju, KFOR razvlači bodljikave žice

1
Izvor: Beta / AP / Bojan Slavkovic

Na severu Kosova i Metohije je mirno. Kfor je i dalje oko zgrade Opštine u Zvečanu. Zaposleni u lokalnoj samopuravi i građani okupili su se i danas ispred ograde i bodljikave žice koju je postavio KFOR. NATO šalje još 700 vojnika na KiM, saopštava RTS.

Mirna noć na severu KiM, ali tenzije su prisutne, kako na lokacijama oko zgrada lokalnih samouprava tako i šire. Na putevima su snage KFOR-a, policije ima ređe.

Oko samih objekata i dalje su jake snage mećunarodnih vojnih trupa sa vojnicima u opremi za razbijanje demonstracija.

U samoj zgradi lokalne administracije u Zvečanu su specijalci policije pod komandom Prištine, a njihova oklopna vozila su ispred.

Nakon sukoba pre dva dana novih nije bilo. Tenzije su visoke što zbog jakih snaga Kfora, tako i zbog nezadovoljstva  Srba, jer su po njima, umesto da deeskaliraju situaciju, vojnici KFOR-a blokadom objekata lokalnih samouprava zaštitili specijalce policije koji su u njima od petka.

Policija je na silu zauzela lokalne samouprave u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i u njih uvela nove predsednike opština Albance, koje Srbi ne prihvataju.

Nema nagoveštaja povlačenja ni specijalnih snaga policije iz opštinskih objekata, niti povlačenja KFOR-a.

Naprotiv, vojnici KFOR-a su juče tokom dana u Zvečanu doneli bodljikavu žicu kojom  dodatno ojačavaju zaštitu. Nema smanjenja ni snaga policije.

Zahtev Srba je i dalje da novi predsednici opština ne ulaze u zgrade lokalne samouprave i povlačenje policijskih snaga. Zahtevaju i oslobađanje privedenih Radoša Petrovića i Dušan Obrenovića.

Mirni protesti su nastavljeni u 7 časova u svim opštinama na severu, a Petrović i Obrenović su i dalje u pritvoru.

Uporedo sa pozivom na protest građani su pozvani da ostanu mirni i budu jedinstveni.

Intervencijom KFOR-a pre dva dana napetost na severu nije spala. U NATO-u su odlučili, da kao odgovor angažuju još 700 vojnika, tako da će ih na KiM biti oko 4.500.

NATO i dalje ostaje na terenu, a ono što se očekuje jeste potez Prištine, da povuče specijalne jedinice iz zgrada lokalnih samouprava.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer je rekao da su još jednom od Aljbina Kurtija “veoma direktno“ zatražili da preduzme hitne korake kako bi došlo do deeskalacije situacije na severu KiM.

Hovenijer je kazao Kurti nije odgovarao na američke zahteve, te da razmatraju koje će biti njihove dalje akcije.

Tokom razgovora sa nekolicinom novinara u Prištini Hovenijer je upitan o merama protiv premijera Kurtija. Nije, međutim, hteo da ulazi u detalje, navodeći da je odluka o ukidanju učešća Prištine u vojnoj vežbi “Defender Jurop“, veoma značajna akcija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ambasador SAD: "Ovo je prva posledica za Kosovo"
Kosovo

Džefri Hovenijer

30.05.2023. 17:32

Ambasador SAD: "Ovo je prva posledica za Kosovo"

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenir rekao je na sastanku s nekoliko novinara u Prištini da je otkazivanje učešća Kosova u vojnim vežbama "Defender Europe 2023" prva posledica za Vladu Kosova jer je odbacila pozive Vašingtona da ne eskalira situaciju na severu Kosova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
08.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve