Vesti
31.05.2023. 09:44
Beta

Pozivaju na hitne mere

SAD osudile "neprihvaljivo nasilje" nad snagana Kfora

1
Izvor: BETA/ AP / Marjan Vucetic

SAD su u utorak uveče osudile "neprihvatljivo nasilje" na Kosovu nad snagama Kfora, policijom i novinarima i pozvale "sve strane da preduzmu hitne mere ka deeskalaciji tenzija".

"Odluka Vlade Kosova da silom obezbedi pristup opštinskim zgradama dovela je do snažnog i nepotrebnog podizanja tenzija", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta koje je potpisao državni sekretar Blinken.

Dodaje se da kosovski premijer Aljbin Kurti i njegova vlada treba da osiguraju da izabrani gradonačelnici ispune svoje prelazne obaveze sa alternativnih lokacija izvan zgrada opština i povuku policijske snage oko tih zgrada.

Takođe se navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije treba da spuste nivo pripravnosti srpskih oružanih snaga i pozovu kosovske Srbe da prestanu da izazivaju Kfor i uzdrže se od daljeg nasilja.

"I Kosovo i Srbija treba odmah da se obavežu za ponovno učestvovanje u dijalogu za normalizaciju odnosa pod okriljem EU", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Priština da obustavi policijsku akciju na severu Kosova"
1

Žozep Borel

30.05.2023. 18:22

"Priština da obustavi policijsku akciju na severu Kosova"

Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel dodajući da radi na organizovanju hitnog dijaloga čelnika Srbije i Kosova.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve