Vesti
30.05.2023. 18:22
Beta

Žozep Borel

"Priština da obustavi policijsku akciju na severu Kosova"

1
Izvor: Beta/AP / Virginia Mayo

Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel dodajući da radi na organizovanju hitnog dijaloga čelnika Srbije i Kosova.

"EU najoštrije osuđuje nasilje na severu Kosova koje smo videli poslednjih dana. Nasilni postupci prema građanima, medijima, nad organima za sprovođenje zakona i trupama Kfora su apsolutno neprihvatljivi i dovode u veoma opasnu situaciju. EU čvrsto stoji iza misije NATO-a Kfor u ispunjavanju svog mandata u interesu mira i stabilnosti na Kosovu", navodi Borel.
 

On je dodao da radi na organizovanju hitnog dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka sa ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.

"Svako dalje jednostrano delovanje mora da se izbegne i da se uspostavi mir. Kao prvi korak, očekujem od kosovskih vlasti da obustave policijske operacije usredsređene na zgrade opština na severu Kosova i da se povuku nasilni demonstranti. Nastaviću da sarađujem sa dvojicom lidera", rekao je specijalni predstavnik.

Borel je rekao da je sinoć razgovarao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i jutros s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem kada ih je zamolio da "hitno preduzmu mere za deeskalaciju tenzija odmah i bezuslovno".

"EU očekuje od strana da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje sigurnost i sigurnost za sve građane i otvara put za sprovođenje novog Sporazuma na putu ka normalizaciji", naveo je on.
 

On je dodao da zamenik generalnog sekretara EEAS za mir, bezbednost i odbranu Šarl Friz boravi na Kosovu jer ga je zamolio da bude tamo zajedno sa misijom EU za vladavinu prava, Euleks, kako bi ga lično izveštavao o situaciji na terenu.

Borel je naglasio da "u Evropi već sad ima previše nasilja", da EU neće dozvoliti novi sukob. "Nadam se da će moj glas biti uslišen i da će se ljudi ponašati u skladu s tim zahtevom", dodao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve