Vesti
06.08.2021. 16:15
Tanjug

Sahranjen Lazanski

Lazo, ekselencijo - poslednji pozdrav

Miroslav Lazanski, 6. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Novinar, vojnopolitički komentaror i amabsador Srbije u Rusiji sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju.

Od Lazanskog koji je iznenada preminuo u 71 godini, uz članove porodice, prijatelje i kolege, oprostili su se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, član presedništva BiH Milorad Dodik, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, ministri u Vladi Srbije Nenad Popović i Ratko Dmitrović...

V.D. glavnog i odgovornog urednika Politike, za koju je pisao, Marko Albunović, rekao je da odlaskom Lazanskog nije izgubila samo njegova porodica već i cela Srbija, diplomatija i novinarstvo.

Albunović je kazao da je Lazanski nesebično delio znanje kolegama.

Bio je, kako je dodao, jedan od retkih koji je uspeo da pasiju prema vojsci i oružju pretvori u profesiju, i da bude njabolji u svom poslu.

"Za njega ništa nije bilo nedostižno, govorio je moraš da probaš da bi uspeo, a od njegovih tekstova strahovali su i predsednici i premijeri, načelnici Generalštaba", rekao je Albunović i dodao da Lazanski pripada plejadi novinara Poltike koji su karijeru nastavili u diplomaiji.

"Za nas je bio i ostao Laza, a u šali smo ga oslovaljvali sa ekselencijo", dodao je Albunović.

Saradnje sa Lazanskim prisetio se i jedan od bivših čelnika Politike Žarko Rakić koji je rekao da je pre 30 godina, kada je postao deo Politike, krenula fantastična novinarska avantura Miroslava Lazanskog.

"Išao je sa ratišta na ratište, slao izveštaje i potresna ratna svedočenja, verovatno nije bio ni svestan koliko je ratova ovekovečio na stranicama Politike", rekao je Rakić i dodao da su njegovi tekstovi bili najčitaniji i sa najviše komentara koje je pažljivo pratio i na koje je odgovarao.

Rakić je rekao da je očekivao da će se iz ambasadorske misije iz Rusije izroditi veoma čitana knjiga o moskovskim godinama Lazanskog.

"Smrt ga je grubo uzela i ostavila nas bez briljantog oca, čoveka, novinara i diplomate, neka ti je laka srpska zemlja koju si toliko voleo i za koju si se borio", reči su kojima se Rakić oprostio od Lazanskog.

Lazanski je sahranjen pored glumaca Vlaste Velisavljevića, Tihomira Arsića, Ivana Bekjareva i Borisa Komnenića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski, 4. 8. 2021.

Novinar i ambasador

04.08.2021. 08:39

Preminuo Miroslav Lazanski

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, dugogodišnji novinar "Politike" i vojni analitičar, preminuo je u Beogradu u 71. godini, javio je RTS. Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je Lazanski preminuo.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve