Vesti
09.09.2023. 16:42
Beta

Šetnja je u toku

"Nismo ni blizu": Prajd je otvoren (FOTO)

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Prajd šetnja počela je iz beogradskog parka Manjež, pošto je direktor te LGBT manifestacije Goran Miletić kazao da njihovi zahtevi neće ništa oduzeti nijednom građaninu Srbije, ali će pomoći LGBT zajednici.

Okupljeni nose transparente "Mi gorimo, a Ana se češlja", "Prajd je uvek bio protest", "6. Ne ubij", "Naša ljubav je važna" i druge.

Iće će, iz parka Manjež, Nemanjinom i ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, pa Trgom Nikole Pašića do Doma Narodne skupštine, a zatim ponovo ulicom Kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež, gde je planiran koncert.

Miletić je novinarima, na otvaranju manifestacije u parku Manjež kazao da je današnji Prajd 15. koji je zakazan, ali da je njih pet bilo zabranjeno, te da je prošlogodišnji Evroprajd održan uprkos zabrani.

 

"Nismo ni blizu (ospunjenju zahteva) zato što smo od 2014. do prošle godine ipak osećali da se nešto pomera, bilo je sve manje policajaca, izrađen je Zakon o istopolnim zajednicama, ali je obustavljen, a Evroprajd je zabranjen", kazao je Miletić.
 

Naglasio je da su zahtevi isti od 2014. - zakoni o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu, brže procesuiranje slučajeva nasilja nad LGBT osobama i drugi.

"Ti zahtevi neće ništa koštati građane Srbije, neće nikome ništa oduzeti, a nama će značiti mnogo... To su vrlo praktične stvari koje želimo i zato protestujemo ovde da ukažemo na te zahteve", rekao je Miletić.

Naglasio je da svih godina pokušavaju da ostvare balans između protesta i proslave.

Podsetio je da su uputili i simboličan zahtev da na 10 državnih institucija budu istaknute zastave duginih boja, ali da je samo Poverenica za ravnopravnost to učinila.

"To je loša poruka građanima, to znači da smo mi manje vredni", kazao je on.

Od predstavnika države, kazao je da je  prisutna samo ministarka za evrointegracije Tanja Miščević.

Dodao je da su ponovo tražili da bude što manje policajaca na ulicama, ali da nema informaciju koliko ih ima danas.

Naglasio je da, prema informacijama koje ima, do početka Prajda nije bilo incidenata.

Kuma prajda, pevačica Ida Prester kazala je da redovno dolazi na tu manifestaciju, da je nastupala sa bendom i da je vodila programe.
 

"Prajd mi je u srcu, a probleme gej osoba razumem", rekla je Prester.
 

Navela je da Prajd teda da bude festival sreće , slobode i ljubavi.

Policija je blokirala centralne i okolne gradske ulice, na trasi šetnje.

Osim Miščević, prisutni su i predstavnici diplomatskog kora, kao i pojedini opozicioni političari.

Među zahtevima je i usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI+ zajednice, izvinjenje svim građanima i građankama Srbije koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, kao i brza i lako raspoloživa preekspoziciona i postekspoziciona profilaksa (PrEP i PEP).

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve