Vesti
17.03.2023. 08:35
Beta

Tužna istorija

"Martovski pogrom" - dan koji se ne zaboravlja

1
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Pre tačno 19 godina na Kosovu i Metohiji desio se "martovski pogrom", tokom kog su Albanci, najpre u Kosovskoj Mitrovici, a zatim i u drugim delovima Kosova i Metohije, organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.

Povod za pogrom bila je nesreća tri dečaka albanske nacionalnosti, koji su se utopili u Ibru u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu, za šta su Albanci optužili Srbe.

Tog dana, 17. marta 2004. godine etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, a svoj dom napustilo je više od 4.000 Srba. Osmoro Srba i 11 Albanaca je poginulo, povređeno je više od hiljadu ljudi, a među njima i na desetine pripadnika međunarodnih snaga. Zapaljeno je ili teško oštećeno oko 1.000 srpskih kuća, deset srpskih škola, kao i domovi zdravlja, pošte i druge institucije države Srbije.

1
Izvor: EPA

Za 48 sati zapaljeni su Bogorodica Ljeviška, Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Кozme i Damjana u Zočištu, kao i manastir Devič nadomak Srbije.

U južnom delu Kosovske Mitrovice zapaljena je crkva Svetog Save, u Prištini je zapaljena crkva Svetog Nikole, a u Podujevu je polomljen krst sa kupole crkve Svetog Andreja Prozvanog.

1
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

U dva dana osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogo drugih crkvenih relikvija.

Srbi su proterani iz Kosova Polja, Obilića, Plemetine, Lipljana, Uroševca, Đakovice, Gnjilana a po drugi put iz svojih domova morali su da beže i Srbi iz Belog Polja kod Peći, gde su ponovo zapaljene sve povratničke kuće.

1
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

Neredi su se dogodili pred očima 38.000 vojnika Kfora iz 39 zemalja i 8.000 UNMIК policajaca, koji su bili zaduženi za očuvanje bezbednosti svih koji žive na Кosovu, a uprkos tome organizatori nisu kažnjeni a i oni koji su direktno učestvovali osuđeni su na minimalne zatvorske kazne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eskobar: "Srbija i Kosovo treba i da primene potpisano"
Kosovo

"Težak rad pred svima"

01.03.2023. 10:54

Eskobar: "Srbija i Kosovo treba i da primene potpisano"

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prisustvovao sastancima lidera Srbije i Kosova i zvaničnika EU u Briselu, potvrdio je da su se lideri saglasili da krenu napred u dijalogu u skladu sa evropskim predlogom", ali upozorava da tek predstoji "težak rad na implementaciji" onoga sa čime su se dve strane saglasile, prenosi Glas Amerike.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve