Vesti
18.04.2024. 16:37
Beta

Republika Srpska

Dodik: "Ako rezolucija o Srebrenici bude usvojena..."

Milorad Dodik
Izvor: ANA-MPA / ACHILLEAS CHIRAS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS neće primenjivati rezoluciju o Srebrenici, ako ona bude usvojena u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dodik je za Radio-televiziju RS (RTRS) izjavio da veruje da će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odlučiti da Zlatko Lagumdžija više ne može da bude ambasador BiH u UN i da će zatražiti da on bude povučen.

Prema njegovim rečima, Lagumdžija je prekršio zakon, jer je bez saglasnosti sva tri člana Predsedništva BiH, koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike, inicirao donošenje rezolucije o Srebrenici u UN-u, nastojeći da, kako je kazao, satanizuje Srbe i nanese im istorijsku krivicu i ljagu.

Dodik je rekao da očekuje da na večerašnjem mitingu u Banjaluci pod nazivom "Srpska te zove" bude više od četrdeset hiljada ljudi.

"Poruka mitinga je - kako misite da živimo sa vama, ako vi nas etiketirate? Šta hoćete? Da mi budemo krivi, a vi ste kao nevine žrtve. Naravno, da ima nevinih žrtava kod Bošnjaka, kao što ima i kod Srba, ali time su se trebali baviti sudovi, a ne politički forumi kakav je Generalna skupština UN-a", rekao je Dodik.
 

Mediji u BiH su obajvili da su desetine autobusa iz svih delova RS krenuli ka Banjaluci, gde će se večeras u 18 časova održati miting "Srpska te zove".

Predsednik NSRS Nenad Stevandić najavio je ranije da će mitingu prisustvovati i predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dolazak na miting juče je potvrdila predsednica "Zavetnika" Milica Đurđević Stamenkovski.

Predstavnici opozicionih stranaka u RS saopštili su da neće prisustvovati večerašnjem mitingu, koji organizuje vladajuća koalicija i koji su nazvali "Dodikovim mitingom".

Opozicione stranke su, međutim, najavile da će u Narodnoj skupštini podržati izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, prema kojem se u Srebrenici nije desio genocid.

Predstavnici opozicije su istakli da niko nikada u RS neće pristati na to da srpski narod bude okvalifikovan kao genocidan, ocenivši da Lagumdžijina inicijativa da se u Generalnoj skupštini UN-a donese rezolucija o Srebrenici dodatno usložnjava političku krizu u BiH i usporava proces pomirenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve