Vesti
15.04.2024. 13:46
Beta

Potvrđeno

Severna Makedonija kosponzor rezolucije o Srebrenici

srebrenica
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da je Severna Makedonija jedan od kosponzora Rezolucije UN o genocidu u Srebrenci za koju će se glasati 2. maja i pozvao Srbiju da je i ona podrži.

"Severna Makedonija je kosponzor, zajedno sa Nemačkom, SAD i drugim zemljama, Rezolucije u UN da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. i da se obeležava svake godine", rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je najavio da će rezolucija o genocidu u Srebrenci biti predstvljena 17. aprila pred Generalnom skuštinom UN, a da će se glasati 2. maja.

Osmani je istakao da će Severna Makedonija, kao jedan od kosponzora, podržati i glasati za tu rezoluciju i da poziva zemlje članice UN, a posebno Srbiju, da to isto urade, "da se nikad ne ponovi".

"Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju sa ciljem da činjenice budu priznate i promovisane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, mogućnost da se ponovi je  verovatna", rekao je.

On je dodao da Sverena Makedonija osuđuje genocid i traži da se obeleži dodajući da ne misli da odnosi sa bilo kojom zermljom mogu time biti narušeni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve