Vesti
11.06.2023. 12:20
Beta

Ministarka Đedović

Ko će izabrati novog direktora EPS-a

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da će novoizabrani nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) imenovati generalnog direktora.

Dodala je da će biti raspisan javni konkurs na koji se mogu prijaviti zainteresovani kandidati.

Đedović je za TV Prva rekla da izbor direktora EPS-a više neće biti posao Vlade Srbije.

Podsetila je da je u martu ove godine EPS promenio pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, i da je pre dva dana izabran nadzorni odbor EPS-a.

"Ovo nije privatizacija, već olakšanje poslovanja. Kada ste javno preduzeće postoje ograničenja u vidu zapošljavanja ili plata i treba vam saglasnost vlade u donošenju odluka. Hteli smo da modernizujemo, odnosno depolitizujemo upravljanje EPS-om", rekla je Đedović.

Istakla je da je EPS akcionarsko društvo zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja nadzornom odboru.

"Mnogo netačnih informacija se pojavilo u javnosti, ali nadam se da ćemo za par godina videti benefite ovakvog poslovanja i da EPS bude primer drugim društvima kako da se reformišu. Nadzorni odbor čine profesionalci iz privatnog i javnog sektora i imamo troje članova iz Norveške", rekla je Đedović.

One je navela da je uloga nadzornog odbora planiranje kako da Srbija postane energetski nezavisna, planiranje proizvodnih kapaciteta, bolje i efikasnije sprovođenje planova, da Srbija ne zavisi od jednog snabdevača, prelazak sa uglja na čistije izvore energije i bolji uslovi rada i plate za radnike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EPS raspisala javnu nabavku za prevoz uglja do TENT B
ugalj

2,7 milijardi dinara

04.05.2023. 19:00

EPS raspisala javnu nabavku za prevoz uglja do TENT B

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je javnu nabavku za manipulativne usluge u luci Konstanca i prevoz uglja do privremenog pristaništa na Termoelektrani "Nikola Tesla B", procenjena vrednost ovog posla je 2,7 milijardi dinara, piše portal eKapija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve