Biznis
26.04.2023. 13:18
Beta

Nadmašeni planovi

Profit EPS-a u prvom kvartalu 2023. godine

Struja, električna energija
Izvor: Shutterstock

Finansijski rezultat Elektroprivrede Srbije (EPS) u prvom kvartalu ove godine višestruko je nadmašio planove pošto je neto dobit dostigla 34,5 milijardi dinara, odnosno oko 294 miliona evra, saopštilo je to preduzeće.

EPS  je u istom periodu prošle godine imao gubitak od gotovo 30 milijardi dinara.

Profit EPS-a u prva tri meseca 2023. godine najbolji je rezultat u poslednjih pet godina. Ostvarena neto dobit veća je oko 3,5 puta nego u periodu od januara do marta u prethodne četiri godine kada je bila između 10,5 i devet milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, ovogodišnja dobit EPS-a rezultat je povećane proizvodnje, dobiti od izvoza električne energije i smanjenja troškova.

Кapaciteti EPS-a proizveli su 9,74 milijarde kilovat-sati električne energije što je za 17 odsto više nego od januara do marta prošle godine.

Stabilna proizvodnja, povoljni hidrološki uslovi i dobro planiranje omogućili su da EPS prodaje viškove električne energije na berzi i slobodnom tržištu, pa je profit od izvoza od januara do marta iznosio 51 milion evra, dok je prošle godine EPS morao da uvozi energiju po visokim cenama.

U prvom kvartalu 2023. godine poslovni rashodi su manji za oko 20 milijardi dinara nego što je planirano, od čega su samo troškovi uvoza uglja manji za 8,4 milijarde dinara.

Nabavka gasa koštala je 3,4 milijarde dinara manje, na nabavku tečnih goriva potrošeno je 1,5 milijardi dinara manje, a za usluge EMS-a oko 1,4 milijarde manje, a smanjeni su i troškovi nabavke električne energije za 800 miliona dinara.

Troškovi održavanja manji su za milijardu dinara, ostali poslovni rashodi bili su manji za 3,7 milijardi nego što je bilo planirano za period od januara do marta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Održan protest radnika EPS-a
1

U Lazarevcu

18.04.2023. 21:15

Održan protest radnika EPS-a

Protest radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) završen je ispred Radničke česme u centru Lazarevca uzvicima "Ne u A.D!".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve