Vesti
29.10.2023. 10:03

Ministarka Grujičić

Evo kada će sela i manja mesta dobiti pokretne ambulante

srce, ekg, bolnica
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će sela i manja mesta u Srbiji dobiti pokretne ambulante u kojima će raditi lekari opšte medicine koji će biti osposobljeni da rade i na ultrazvučnom aparatu, rendgenu i EKG uređaju, a ambulante će, između ostalog, imati i malu laboratoriju.

"Obezbeđivanje stanova za sestre i lekare koji će raditi u tim malim sredinama je isto važno. Projekat je odobrila Svetska banka, a realizacija bi trebalo da krene u drugoj polovini sledeće godine. Ako sve bude u redu, 2029. bi ovo bilo realizovano", rekla je Grujičić za list "Politika".

Ona je kazala da Srbija trenutno ima 20 aparata za zračenje obolelih od malignih bolesti, da je raspisan tender za nabavku šest mamografa i da će  biti nabavljeno ukupno 18 takvih aparata.

"Što se tiče ultrazvučnih aparata, grad Beograd nabavlja osam za domove zdravlja, a odlukom Vlade Srbije biće kupljeno još 15. Sledeće godine bi trebalo da se ratifikuje sporazum o kreditu Svetske banke o nabavci još deset magnetnih rezonanci i dva nova aparata za zračenje", rekla je ona.

Navela je da se obuke lekara za rad na aparatima sada brzo završavaju jer su aparati savremeniji, kao i da će lekari raditi standardizovane preglede jer će sve biti umreženo.

"Od marta će biti revidirane sve liste čekanja. Tada će biti pacijentima mnogo lakše da zakažu pregled. Proveravaćemo koliko je pacijenata pregledano svakog dana. Sada daljinski možemo to da proveravamo jer će sve ustanove biti umrežene", rekla je Grujičić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najavljena velika nabavka bolničkih aparata
srce, ekg, bolnica

Predsednik Srbije

11.10.2023. 13:37

Najavljena velika nabavka bolničkih aparata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak nabavku magnetnih rezonanci, mamografa, rendgena i ultrazvuk mašina vrednih "više destina miliona evra".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve