Vesti
13.01.2022. 18:10
Tanjug

Sindikat

"Minsitarka Mihajlovic odgovorna za stanje u EPS-u"

Zorana Mihajlović
Izvor: FOTO TANJUG / MRE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC

Svedoci smo učestalih i besprizornih pokušaja napada na JP Elektropivreda Srbije (EPS), pre svega od onih koji bi trebalo da osećaju ličnu odgovornost za problerme koji su se pojavili u funkcionisanju proizvodnje u termo i rudarskom sektoru tokom decembra 2021. godine, saopštio je Sindikat radnika EPS-a.

"Napori koje čine zaposleni na površinskim kopovima Kolubare i Kostolca i u termoelektranama TENT-a i Kostolca da bi obezbedili pouzdanost i bezbednost u procesu proizvodnje električne energije, ostali su u senci napada, optuživanja, pa i vređanja najodgovornijih ljudi koji vode EPS, a samim tim i zaposlenih u njemu", navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se kako su razumljive kritike i pritisak javnosti koja očekuje pouzdano snabdevanje električnom energijom, ali da je neshvatljivo da je, kako je navedeno, "kolovođa" tih napada resorna ministraka Zorana Mihajlović.
 

"Ona izgleda misli da je izuzeta od odgovornosti za probleme nastale u proizvodnji, pre svega zbog nedovoljnog kvaliteta uglja koji se isporučivao termoelektranama. Njeni dirigovani napadi na EPS nisu u kontekstu popravljanja situacije i stabilizacije energetskog sistema Srbije, već u pravcu ispunjenja preuzetih obaveza prema lobijima da EPS spusti na kolena i od Srbije napravi energetskog zavisnika", tvrdi sindikat.
 

Takođe, tvrdi se da je uloga ministrake energetike da uruši energetski sistem i EPS kako bi ga "rasprodala u bescenje".

Pera Detlić u EPS-u

Zašto nije bilo struje?

Milorad Grčić

Zašto nije bilo struje?

18.12.2021. 00:31

Pera Detlić u EPS-u

Sindikat radnika EPS-a tvrdi da je nedovoljan kvalitet uglja posledica opstrukcije ministarke Mihajlović koja je odugovlačila sa izdavanjem dozvola za početak eksploatacije uglja na polju E u Rudarskom basenu "Kolubara".

Ova organizacija optužila je resornu ministarku da vodi politiku gašenja termokapaciteta i sprečavanja eksploatacije uglja u "Kolubari".

Ocenjuje se da ministraka, uz pomoć bivšeg sindikalnog lidera EPS-a Milana Ðorđevića, pokušava da srpsku energetiku prepusti trgovcima strujom, što bi dovelo do rušenja srpske privrede i višestrukog rasta cena struje.

"Zabrinut za sudbinu zaposlenih u EPS-u i egzistenciju njihovih porodica, Sindikat EPS-a će u svom daljem delovanju jasno i snažno dati do znanja koji su ciljevi i putevi razvoja energetskog sistema Srbije. Ka tim ciljevima i na tom putu sigurno nećemo dozvoliti da nas vode takvi kao što je Zorana Mihajlović", zaključuje sindikat u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milorad Grčić podneo neopozivu ostavku
Milorad Grčić

EPS

12.01.2022. 10:37

Milorad Grčić podneo neopozivu ostavku

VD direktor EPS-a Milorad Grčić podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju i o tome pismeno obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, saznaje Tanjug.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve