Vesti
18.11.2023. 13:13
Beta

Lajčak otkriva

Kada će biti nastavljeni razgovori između Beograda i Prištine

Kosovo
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak je ocenio da je nova runda njegovog dijaloga s glavnim pregovaračima dveju strana, održana u četvrtak, bila korisna za ostvarenje napretka o više pitanja i da uskoro očekuje nastavak.

"Planiram da nastavim razgovore narednih dana i nedelja", napisao je Lajčak u rekapitulaciji protekle nedelje na Fejsbuku.

"Razgovarali smo o brojnim temama, Statutu (Zajednice opština sa srpskom većinom), planu primene, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim osobama", napisao je Lajčak.
 

Podsetio je da je nedavno bio u Prištini, a početkom ove nedelje je u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petkom Petkovićem što je bio "nastavak napora da se napreduje u primeni Sporazuma o putu normalizacije" odnosa Srbije i Kosova.

Razgovori u Beogradu bili su slični razgovorima na Kosovu,  naveo je Lajčak dodavši da su razgovarali i o drugim hitnim pitanjima u dijalogu pod okriljem EU, uz naglasak na hitnom rešenju, i o pripremi za novu rundu pregovora glavnih pregovrača koja je bila u četvrtak.

"U razgovorima naglasio sam da primena Sporazuma treba da napreduje tako što će obe strane ispunjavati svaka svoje obaveze korak po korak i paralelno i na osnovu principa da svaka strana treba da uradi nešto da bi dobila nešto", napisao je on.
 

Lajčak koji je i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, osvrnuo se i na Crnu Goru, navodeći da se ubrzo po povratku iz Beograda u Briselu sastao sa novim crnogorskim ministrom spoljnih poslova Filipom Ivanovićem. Rekao je da je bio "srećan što je Crna Gora dobila jaku vladu sa proevropskom agendom u ključnom trenutku za odnose EU-Zapadni Balkan".

"Nadam se da će Crna Gora iskoristiti ovaj jedinstven trenutak da ostvari znatan napredak na svom putu ka EU", napisao je Lajčak.

Lajčak je u rekapitulaciji nedelje naveo i da je na večeri koju je priredila grupa Evropskog parlamenta "Obnovimo Evropu" govorio o Zapadnom Balkanu i "značaju sadašnjeg zamaha" i potrebi da se ostvari "brz napredak zemalja Zapadnog Balkana na putu ka pristupanju Uniji".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić sa Lajčakom o formiranju ZSO
lajčak, ATA

Beograd

14.11.2023. 15:01

Vučić sa Lajčakom o formiranju ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, i da je tokom tog susreta insistirao na formiranju Zajednice Srpskih opština (ZSO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve