Vesti
13.11.2023. 18:35
Beta

Bečki ekonomski forum

Kurti: "Pojačati pritisak na Beograd"

Aljbin Kurti
Izvor: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Bečkom ekonomskom forumu izjavio kako odnosi sa Srbijom nisu dobri i da je neophodno pojačati pritisak na Beograd da potpiše sporazum.

"U Briselu smo postigli dogovor, dodali smo aneks implementacije u Ohridu, ali je Srbija tada odbila da potpiše, a imali smo napade na vojnike Kfora, zatim otmice kosovskih policajaca, pa posle toga napad gde je naš narednik ubijen", kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, do eskalacije je došlo uprkos sporazumu koji nije potpisan.

"Srbija je naš najveći sused, granica je oko 300 kilometara, to predstavlja bezbednosni rizik, potreban je veći pritisak na Beograd za dogovor“, rekao je on.

Dodao je da je potpisivanje "de fakto" priznanja prvi i najvažniji korak.

Kurti je naveo i da je došlo do ekonomskog razvoja i da, kako je kazao, "Kosovo nije velika zemlja, ali je dobar primer."

"Tri glavna izazova koja su se desila su bezbednosne pretnje, drugi je društvena nejednakost i treći klimatske promene", kazao je premijer o Kosovu.

"Tokom ovih godina koliko sam na vlasti, uspeli smo da našoj ekonomiji dodamo milione evra svake godine“, rekao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Neće biti autonomije za opštine sa srpskom većinom"
Kosovo

Džefri Hovenijer

09.11.2023. 13:35

"Neće biti autonomije za opštine sa srpskom većinom"

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da bi nacrt Statuta Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom trebalo da bude u skladu s Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve