Vesti
09.11.2023. 13:35
Beta

Džefri Hovenijer

"Neće biti autonomije za opštine sa srpskom većinom"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da bi nacrt Statuta Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom trebalo da bude u skladu s Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja.

Hovenijer je na konferenciji za medije rekao da formiranjem Asocijacije većinski srpskih opština ne bi trebalo da budu zahtevane ustavne promene. 

"Asocijacija treba da bude u skladu s odlukom Ustavnog suda i ne treba da ima izvršna ovlašćenja. Ne treba da bude dodatni nivo upravljanja vlasti. Smatramo je od strane EU i SAD pripremljen Statut na način da u potpunosti poštuje kosovski Ustav", naveo je on, prenose prištinski mediji. 
 

Kazao je da veruje da je nacrt ovog Statuta koji je dostavljen Vladi Kosova ispunio sve ove kriterijume. 

"Ne treba da bude dodatni nivo upravljanja vlasti. Treba da bude u skladu sa stavovima koji su izneti od strane Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara. Ali postoji samo jedan entitet koji na kraju može doneti odluku o tome da li je u skladu s Ustavom Kosova ili ne i to je Ustavni sud", kazao je Hovenijer. 

Na pitanje zašto se toliko drži u tajnosti taj predlog, Hovenijer je kazao da "nema ničeg tajnog u ovome". 

"Postoji vreme u kom je javnost upoznata sa stvarima, postoji vreme kada poverljiva diplomatska razmena ide napred i nazad kako sužavate razlike i radite druge stvari. Ne mislim da neko duguje izvinjenje zbog održavanja poverljivih ili diskretnih razgovora sa Vladom Kosova o vrlo osetljivim pitanjima. U odgovorajauće vreme verujem da će javnost imati priliku da proceni nacrt statuta. To vreme će biti određenu u kombinaciji Vlade Kosova i Miroslava Lajčaka", kazao je on. 
 

Naglasio je da neće biti autonomije za opštine sa srpskom većinom. 

"SAD zagovaraju čvrsto ideju da Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da poštuje trenutni kosovski Ustav i odluke Ustavnog suda, ne treba da bude dodatni nivo uprave, ne treba da bude nikakvo izvršno telo. Ne vidim kako možete imati autonomiju pod tim uslovima. Nemate", kazao je ambasador Hovenijer.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić ide kod Makrona
1

Dan primirja

08.11.2023. 19:23

Vučić ide kod Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu uveče da će otputovati u Pariz, gde je godišnja mirovna konferencija povodom 11. novembra, Dana primirja, koji označava kraj Prvog svetskog rata.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve