Vesti
10.11.2023. 15:00
Mihailo Paunović

Kosovo

Izbalansirano do Zajednice srpskih opština

1
Izvor: EPA / Djordje Savic

Decenijski problem i glavni kamen spoticanja na putu ka konačnoj normalizaciji Beograda i Prištine, Zajednica srpskih opština, dobila je novo poglavlje.

Da li i konačno – niko se ne usuđuje da prognozira jer se upravo prognozama bavimo punih 10 godina, koliko je prošlo od Briselskog sporazuma kada se Priština obavezala da će formirati ZSO.

Pošto se vremenom ispostavilo da su sporazum iz Brisela pojele godine, dugo se čekalo na predlog koji će ispoštovati sve crvene linije Beograda i Prištine i koji će biti dovoljno dobar, odnosno loš po obe strane da bi bio prihvaćen.

Paradoksalno ili ne, baš u trenutku kada su odnosi Beograda i Prištine na ekstremno niskom nivou, Evropska unija i SAD su izašle sa “izbalansiranim predlogom za osnivanje ZSO“ za koji se, makar na prvu loptu, ispostavlja da bi mogao da ponudi sve ono što njegovi prethodnici nisu.

Iako ovaj “izbalansirani“ predlog još uvek nije javan, na osnovu reakcija koje su pristizale u poslednjih nekoliko dana, kako od srpskih, ali pre svega kosovskih političara, naslućuje se da je upravo ovaj predlog onaj koji se dugo čekao.

Da Evropska unija polaže ozbiljne nade u naredni period i da veruje da bi u skorijoj budućnosti moglo da dođe do rešavanja kosovskog pitanja, mogli smo nedavno da čujemo od Ursule fon der Lajen, predsednice Evropske komisije, prilikom posete Beogradu. Ona je tom prilikom izjavila da se od Srbije traži prihvatanje sporazuma koji je ponudila EU, dok je Priština u obavezi da ga sprovede i osnuje ZSO.

“O čemu se radi? Radi se o sprovođenju sporazuma iz Ohrida. On predviđa određene korake, kao što su priznanje dokumenata, institucija, a s druge strane to ide uz osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, što treba da realizuje Kosovo. To će utrti put normalizaciji odnosa“, naglasila je ona, a zatim dodala da je važno da Srbija podrži statut ZSO.

“To je krucijalno i za jednu i za drugu stranu. Zato je važno da Srbija podrži statut ZSO, a Kosovo mora da sprovede taj statut. Pored toga, Srbija mora da počne s implementacijom postojećih sporazuma i da ne gubi vreme na to“, rekla je ona.

Bez ikakve sumnje novi predlog o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu biće jedna od ključnih tema svih budućih razgovora. Međutim, pored njegove sadržine, za sada je nejasno i to da li će ponovo biti formiran nekakav novi tim za kreiranje statuta ili je “velika petorka“ donela dokument, a sa njim i poruku – uzmi ili ostavi.

Kako će se stvari razvijati kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, zavisiće dosta od Aljbina Kurtija koji je do sada bio striktno protiv njenog formiranja, iako je duboko u sebi verovatno svestan da je to obaveza koju neće moći da odlaže unedogled.

Na osnovu poslednjih Kurtijevih izjava jasno je da priprema teren i kosovsku javnost na trenutak kada će morati da izađe i kaže da će ZSO ipak biti formirana. Deo tog procesa je predstavljanje Zajednice srpskih opština kao nove ambalaže kako bi izbegao osudu, pre svega, svojih birača. U skladu sa tim je i njegova tvrdnja da je predlog “velike petorke“ u skladu sa Ustavom Kosova i da ne znači da je to ZSO kakva je bila predviđena sporazumima iz Brisela iz 2013. i 2015. godine.

“Ovo je potpuno drugačiji nacrt, neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, zato sam i ja poslao svoje primedbe i kritike“, rekao je nedavno Kurti.

Međutim, Kurtijeve izjave treba uzimati sa rezervom jer on, u ovom trenutku, čak i da je predlog “velike petorke“ idealan za Prištinu, ništa drugo ne bi ni mogao da izjavi jer je na vlast došao zahvaljujući priči da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana.

Ono što je u ovom trenutku dosta relevantnije jesu izjave njegovih političkih protivnika, odnosno kosovske opozicije. Upravo sa njima je nedavno razgovarao Miroslav Lajčak predstavljajući im novi nacrt ZSO.

Poslanik Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti ocenio je da će taj nacrt biti gori od prethodnog istakavši da se za implementaciju prethodnih dogovora kasnilo zbog rasprava i sukoba.

“Sada ne verujem da ima većih dostignuća. Neću da optužujem, ali ovaj nacrt će biti gori od onog koji je postojao ranije. Sama činjenica da se proglašava autonomija severa znači da je tako nešto na marginama pregovora“, rekao je Haljiti.

Ipak, o samoj sadržini novog predloga najviše smo mogli da saznamo od Ramuša Haradinaja koji je rekao da je nacrt statuta ZSO zasnovan na Ustavu i zakonima Kosova i da je “bogat mnogim pravima za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji“.

“Kompletan dokument je dat nama na čitanje, moj kolega Besnik Tahiri i ja smo ga pročitali posebno i imali smo pravo da beležimo, ali ne i da ga fotografišemo. Dokument nam nije dat, što znači da je još u ranoj fazi“, rekao je Haradinaj, a potom dodao:

“U dokumentu su date mnoge mogućnosti i pogodnosti u upravljanju na opštinskom nivou, ali i saradnje između opština, odnosno u Asocijaciji, daju se i prava, odnosno odgovornosti u zdravstvu, u prosveti, uz podršku Srbije, kako to i danas biva, ali sa tom razlikom što će to biti njihova nostrifikacija diploma, dok se u svim predviđenim situacijama koje Asocijacija ima, kao što je slučaj skupštine, predsednika, potpredsednika, odbora, administracije, finansiranja, odnosi se na osnovu Ustava i zakona Kosova, kao i one članove na koje se naš Ustav poziva u međunarodnim konvencijama za obaveze ili prava koja priznaje zajednicama“, rekao je Haradinaj.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je istakao, takođe, da u skladu sa ovim nacrtom statuta Asocijacije, Srbija ima pravo na finansiranje u raznim oblastima, dodajući da Srbi na Kosovu i Srbija imaju razloga da se osećaju kao pobednici.

“Asocijacija opština im daje dovoljno mogućnosti za funkcionisanje života, a istovremeno daje neka prava i Srbiji, odnosno Srbija ima pravo da finansira Asocijaciju, zdravstvo, obrazovanje i takođe ostavlja Kosovo kao supervizora jer dozvoljava reviziju. Za finansiranje se navodi da to mora da se desi preko finansijskih institucija licenciranih na Kosovu, odnosno banaka licenciranih na Kosovu. Transparentnost, ali i reviziju kako su one vođene, radimo mi, sa Kosova. Mislim da ih to čini pobednicima. Srbi sa Kosova i Srbija imaju razloga da se osećaju kao pobednici sa ovim garancijama koje su date opštinama sa srpskom većinom, sa ovim pravima da postoji koordinacija ovih prava, sa obavezama koje Kosovo dobija na centralnom nivou u vezi sa Asocijacijom. Ne mislim da je ovaj dokument suvoparan, ima dovoljno materijala“, rekao je Haradinaj.

Za Srbiju je najvažnije da vidi kako će biti rešena pitanja autonomije određenih nadležnosti u oblastima kao što su zdravstvo, kultura, obrazovanje, ali i prostornog planiranja i ekonomskog razvoja. Evropska unija je, uz podršku SAD, konačno napravila konkretan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština, koju, pre svega, Srbi sa Kosova godinama čekaju. Koliko će se stvari brzo razvijati zavisiće pre svega od Aljbina Kurtija, ali i rešenosti Zapada da ga natera da ispuni ono na šta se Priština odavno obavezala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zemlje Kvinte pozivaju na hitnu saradnju u formiranju ZSO
Kosovo

Potrebno je rešenje

19.05.2023. 09:26

Zemlje Kvinte pozivaju na hitnu saradnju u formiranju ZSO

Zemlje Kvinte pozvale su sve aktere na Kosovu na hitnu saradnju među svim zainteresovanim stranama, uključujući lokalne zajednice, kako bi se pronašlo rešenje koje omogućava "održivu participativnu predstavničku demokratiju" u četiri opštine na severu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve