Vesti
26.12.2022. 13:45
Beta

Nema ga u vazduhu

MUP o amonijaku i situaciji u Pirotu

Pirot
Izvor: Shutterstock

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da su merenja koja su sprovedena u ponedeljak ujutru na više mesta u Pirotu i Beloj Palanci pokazala da nema amonijaka u vazduhu, kao i da izvorište vode Medijana ka Nišu nije kontaminirano amonijakom.

Čaušić je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije naveo da je iz kontaminiranog područja u bolničke centre u Nišu i Pirotu prebačeno 56 osoba ali i demantovao tvrdnje da je jedan vagon kompozicije koja je iskočila iz šina kod Pirota, upao u Nišavu, prenelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je naveo da su iz šina iskliznula četiri vagona i da je utvrđeno da je amonijak curio iz jednog vagona.

Čaušić je naveo da je na mestu akcidenta angažovano 57 vatrogasaca sa 22 specijalna vozila, bespilotna letelica i 25 pripadnika Policijske uprave u Pirotu.

"Pripadnici Uprave saobraćajne policije odmah su zatvorili deo auto-puta, a pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica intervenisali su na evakuaciji ljudi u kontaminiranom području", kazao je Čaušić i dodao da su pripadnici policije u Pirotu preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti.

Štab je na sednici doneo zaključak kojim se nalaže Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" da, u saradnji sa ministarstvom za zaštitu životne sredine i zavodima za javno zdravlje u Nišu i Pirotu, izvrši kontrolu kvaliteta vazduha na području Niša, Pirota i Bele Palanke.

Naloženo im je i da obave kontrolu pitke vode u tim gradovima, kontrolu kvaliteta vode u vodotocima koji se nalaze u blizini i nizvodno od mesta akcidenta, kao i da stalno prate stanja i preduzimaju neophodne mere na terenu zahvaćenom akcidentom sa aspekta ugroženosti zdravlja ljudi.

Republički štab za vanredne situacije naložio je ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture da izvrši proveru stanja infrastrukture u železničkom saobraćaju sa aspekta bezbednosti učesnika transporta opasnih roba i preduzme neophodne mere za sprečavanje daljeg širenja zagađenja.

Gradskim štabovima Niša i Pirota i Opštinskom štabu za vanredne situacije opštine Bela Palanka naloženo je da, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije na svojoj teritoriji rukovode i koordiniraju aktivnostima na terenu, angažuju sve potrebne subjekte i snage sistema i obaveštavaju građane preko sredstava za javno informisanje o postupanju o kvalitetu vode i vazduha.

Akcident se dogodio u nedelju oko 17.30 na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prevrnuo se vagon sa amonijakom kod Pirota, građani da ostanu u kućama
1

Upozorenje MUP

25.12.2022. 19:31

Prevrnuo se vagon sa amonijakom kod Pirota, građani da ostanu u kućama

Vagon kompozicije teretnog voza koji je prevozio amonijak iskliznuo je oko 17.30 časova na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski Han, saopštio je MUP.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve