Vesti
08.03.2024. 22:35
Beta

Najvažnije teme

OVI događaji će obeležiti dane pred nama

novine
Izvor: Shutterstock

Brojni važni događaji u svetu, regionu i Srbiji obeležiće nedelju pred nama.

Širom sveta najavljeni su skupovi za prekid vatre u Gazi, predsednički izbori u Rusiji, dobićemo novu Mis sveta, biće organizovana još jedna ceremonija dodele prestižnog Oskara...

U Srbiji najvažniji događaj biće nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, kao i obeležavanje godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića.

SVET I REGION

Subota, 9. mart

RIM - Skup za prekid vatre u Gazi.

LONDON - Propalestinski skup sa pozivom za prekid vatre u Pojasu Gaze.

LIL - Koalicija predsednika Francuske Emanuela Makron pokreće kampanju za izbore za Evropski parlament.

MUMBAJ - Izbor za Mis sveta.

Nedelja, 10. mart

- Početak muslimanskog posta Ramazana, koji će trajati do 8. aprila

LISABON - Prevremeni parlamentarni izbori u Portugalu.

LONDON - Skup za oslobađadnje izraelskih talaca u Gazi.

LOS ANĐELES - Svečana 96. dodela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Ponedeljak, 11. mart

- Dan Komonvelta, udruženja nezavisnih zemalja širom sveta, od kojih je većina bila deo teritorije Britanske imperije.

STRAZBUR - Počinje plenarno zasedanje Evropskog parlamenta, koje će trajati do 14. marta.

BRISEL - Sastanak ministara finansija zone evra.

Utorak, 12. mart

TOKIO - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi boravi u poseti Japanu do 14. marta.

BRISEL - Sastanak ministara finansija Evropske unije.

PARIZ - Rasprava o Ukrajini u francuskom parlamentu.

VAŠINGTON - Američki predsednik Džozef Bajden će primiti poljskog kolegu Andžeja Dudu i premijera Donalda Tuska.

NJUJORK - Sastanak Saveta bezbednosti UN o odnosima između UN i Evropske unije.

Sreda, 13. mart

PARIZ - Dvodnevna međunarodna konferencija o bezbednosti - Pariski odbrambeni i strateški forum, na kojem će glavna tema biti Evropa.

STRAZBUR - Završno glasanje evropskih poslanika o zakonu o veštačkoj inteligenciji.

Četvrtak, 14. mart

BRISEL - Konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o godišnjem izveštaju za 2023.

VERONA - Dvodnevni sastanak Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) o industriji, tehnologiji i digitalnom svetu.

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc će primiti premijerku Litvanije Ingridu Šimonite.

NJUJORK - Sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Jemenu.

NJUJORK - Sastanak Saveta bezbednosti UN o nastavku misije u Avganistanu.

Petak, 15. mart

- Svetski dan borbe protiv islamofobije

MOSKVA - Predsednički izbori u Rusiji, do 17. marta.

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc će primiti predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

BUDIMPEŠTA - Govor mađarskog premijera Viktora Orbana povodom nacionalnog praznika.

SRBIJA

Subota, 9. mart

BEOGRAD - U 11.00 ispred prodavnice "Maksi" (Čika Ljubina 8) i "Novog Merkatora" (Bulevar umetnosti 4) pokret "Kreni-promeni" organizuje akciju prikupljanja hrane i higijenskih srestava za decu iz svratišta.

BEOGRAD - U 12.00 u Envoj centru (Gospodar Jevremova 47) konferencija za novinare inicijative ProGlas na kojoj će biti predstavljen "Dogovor o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore".

BEOGRAD - U 12.00 ispred zgrade Predsedništva (Andrićev venac 1) konferencija za novinare Pokreta "Ljubav, vera, nada" i izložba fotografija posvećena "deklaraciji potpisanoj u Tirani 28. februara". Obratiće se predsednik tog pokreta Nemanja Šarović, Srđan Škoro iz pokreta "Pobuna" i Davor Kalajdžić iz pokreta "Moba".

BEOGRAD - U 18.00 u hotelu "Kraun plaza" (Vladimira Popovića 10) Klinika za nefrologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležiće 40 godina od osnivanja.

Nedelja, 10. mart

BEOGRAD - U 11.00 u džamiji Eid Šreir u Borči (Petkovačka 66) poslanica povodom ramazana vrhovnog poglavara Islamske zajedinice Srbije koju će preneti reis Senad Halitović.

BEOGRAD - U 21.20 u Beogradskom dramskom pozorištu (Mileševska 64 a) dodela nagrade za režiju "Bojan Stupica" reditelju Milošu Loliću, nakon izvođenja predstave Yankee Rose.

Ponedeljak, 11. mart

BEOGRAD - U 11.00 u Domu Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) nastavak konstitutivne sednice parlamenta na kojoj će biti izabran predsednik Skupštine Srbije.

BEOGRAD - U 12.00 u Medija centru (Terazije 3/II) konferencija za novinare Protestnog odbora advokata pod nazivom "Kokanović - žrtva nezapamćenog političkog procesa pred novosadskim sudom".

BEOGRAD - U 12.00 u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35) konferencija za novinare povodom otvaranja izložbe "Uroš Predić - dostojanstvo svakidašnjice".

BEOGRAD - U 12.00 u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 11) otvaranje izložbe nevladine organizacije Crta, na kojoj će biti predstavljen materijal, izjave građana, zapisi posmatrača, birača i medija o izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

BEOGRAD - U 18.00 u Ruskom domu (Kraljice Natalije 33) tribina "Kosovo i Metohija - pogrom koji traje". Tribinu će uvodnim govorom otvoriti episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

ZRENJANIN - U 19.00 u kafeu Biblioteka (Gimnazijska 21) tribina "Srbija na pogrešnom putu: 21 godina od atentata na Zorana Đinđića". Govoriće poslanici DS Dragana Rakić i Srđan Milivojević, i kopredsednici stranke Zajedno Biljana Stojković i Nebojša Zelenović.

Utorak, 12. mart

BEOGRAD - Obeležava se godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Điniđića:

- u 12.00 u prostoru "Miljenko Dereta" (Dobračina 55) tribina "Pucanj u budućnost Srbije - Gde smo 21 godinu kasnije?", u organizaciji Novog optimizma.

BEOGRAD - U 11.00 u Medija centru (Terazije 3) konferencija za novinare udruženja "Rusko demokratsko društvo", povodom ruske državljanke Elene Koposove, koja neće morati da napusti Srbiju nakon što je usvojena njena žalba na rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

BEOGRAD - U 12.00 u Pres centru UNS-a (Knez Mihailova 6) tribina Saveza organizacija bubrežnih invalida Srbije povodom Svetskog dana bubrega.

Četvrtak, 14. mart

BEOGRAD - U 12.00 na Beogradskom sajmu (upravna zgrada) konferencija za novinare povodom predstojećih sajmova automobila i motocikala - BG Car Show i Motopassion.

BEOGRAD - U 18.00 u rezidenciji ambasadora Italije (Birčaninova 9) konferencija za novinare povodom otvaranja izložbe i početka kampanje Wearin’it Together - Inkluzivni put mode. Govoriće ambasador Italije Luka Gori i direktorka Muzeja primenjene umetnosti Biljana Jotić.

Petak, 15. mart

BEOGRAD - U 11.00 u Medija centru (Terazije 3) konferencija za novinare Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) povodom 15 godina primene Zakona o zabrani diskriminacije. Govoriće poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predsednica JUKOM-a Katarina Golubović i drugi.

BEOGRAD - U 12.00 u Pres centru UNS (Knez Mihailova 6/III) okrugli sto "Šta posle kraha Evropske Direktive o platformskom radu: kakve mogućnosti za regulaciju prava radnika na digitalnim platformama nudi radno zakonodavstvo u Srbiji?" koji organizuju Centar za istraživanje javnih politika i Udruženje za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
15.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve