Vesti
08.03.2024. 12:28
R.E.

Odlučeno

Evo kada će biti nastavljena Konstitutivna sednica Skupštine

skupština
Izvor: Shutterstock

Konstitutitva sednica Skupštine Srbije biće nastavljena u ponedeljak, 11. marta, a na dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta.

Sednicu je zakazao predsedavajući Stojan Radenović, nastariji poslanik, sa početkom u 11.00 časova. Predsedništvo SNS donelo je u sredu odluku da kandidat za predsednika Skupštine bude Ana Brnabić.

Predsednik Srbije i član Predsedništva SNS Aleksandar Vučić izjavio je tada da će Brnabić sada biti na drugoj najvažnijoj funkciji u Srbiji i da će imati mnogo toga da pokaže. Posle objavljivanja kandidature Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, kao i da Srbija nema vremena za gubljenje, da mora što brže da se nastavi rad, skupština konstituiše do kraja i da se formira vlada.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta. Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu, a poslanici dela opozicije zakletvu su položili u holu.

Za ponedeljak je najavljeno razmatranje samo druge tačke, odnosno izbor predsednika, a u nastavku konstitutivne sednice treba da se izaberu potpredsednici, da se imenuje generalni sekretar, izaberu članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika parlamenta, a u tome mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata. Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta. Parlament u nastavku zasedanja treba da odluči i o utvrđivanju sastava stalnih parlamentarnih delegacija za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih multilateralnih parlamentarnih institucija i organizacija.

Na izborima 17. decembra učestovalo je 18 izbornih lista, a u poslaničke mandate osvojilo je njih 10. Od ukupno 250 mandata, lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane osvojila je 129 mandata, lista Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije -18, Nada za Srbiju - 13, Mi glas iz naroda -13, SVM - 6, Ujedinjeni za pravdu - Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov - 2 mandata, SDA Sandžaka Suljeman Ugljanin 2 mandata, Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi - 1 mandat, Ruska stranka - Slobodan Nikolić - 1 mandat.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koga Šešelj očekuje za partnera
beta-u7k1bqkdtg.jpg

SRS

08.03.2024. 12:05

Koga Šešelj očekuje za partnera

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da su ta stranka i Socijalistička partija Srbije (SPS) tradicionalni partneri Srpske napredne stranke (SNS), kao i da očekuje da to bude i stranka Zavetnici.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve