Vesti
03.03.2024. 10:28
R. E.

Sednica bez kvoruma, opet

Propao poslednji pokušaj formiranja vlasti u Beogradu: Ide se na nove izbore

1
Izvor: ATAIMAGES / R. Z.

Treći, poslednji pokušaj formiranja vlasti u Beogradu nije bio uspešan, nakon čega je izvesno da se građani prestonice ići na nove izbore.

Nakon drugi put odložene konstitutivne sednice u petak, danas u 10 časova Toma Fila, predsedavajući kao najstariji, konstatovao je pred praznom salom da nema kvoruma, čim je i formalno označeno da će se ići na nove izbore u Beogradu. 

"Konstatujem da u sali trenutno ne postoji kvorum za održavanje sednice i obaveštavam vas da se nakon izbora nisu ispunili uslovi propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi za konstituisanje Skupštine grada. Ja vam se zavhaljujem i, znači, ono što sam rekao - izbori", rekao je Fila na današnjoj kostitutivnoj sednici.

Odbornici SNS, SPS-a i "Mi glas naroda" nisu došli na sednicu, dok su predstavnici koalcije "Srbija protiv nasilja" sa transparentima bili u holu skupštine.

Prema rezultatima decembarskih izbora najviše odbornika u Skupštini grada Beograda dobila je koalicija oko SNS - 49, 43 odbornika dobila je koalicija "Srbija protiv nasilja", koalicija NADA sedam, "Mi - glas iz naroda" šest i Socijalistička partija Srbije pet odbornika.

Iz koalicije "Srbija protiv nasilja" optužili su vlast da je manipulisala biračkim spiskovima, a sumnja u izborne nepravilnosti izražena je i u izveštaju ODIHR.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

Predsednik Privremenog organa i potpredsednik SNS Aleksandar Šapić saopštio je u subotu da je predsedništvo te stranke jednoglasno donelo odluku da se ide na nove beogradske izbore.

Pošto danas nije konstituisana Skupština grada, odnosno nisu izabrani predsednik Skupštine grada i sekretar, stvoreni su uslovi da se raspišu novi izbori. Te izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana, a da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Vlada treba da imenuje Privremeni organ koji će do izbora rukovoditi gradom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve