Vesti
01.03.2024. 10:21
R. E.

Sve pomereno za 3. mart

Beograd i dalje čeka vlast: Odložena konstitutivna sednica skupštine grada

gradska skupština, beograd
Izvor: Shutterstock

Najstariji odbornik Toma Fila odložio je konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda za 3. mart.

Predsedavajući Toma Fila konstatovao je da nema kvoruma u skupštinskoj sali i da će sednica nastaviti u nedelju, 3. marta.

Takav scenario je pola sata pre zvaničnog početka sednice najavio predsednik Privremenog organa Grada Beogada Aleksandar Šapić, koji je i zakazao sednicu.

"Fila će ovu Skupštinu odložiti na dva dana, do 3. marta kada je poslednji rok za njeno konstituisanje i naši odbornici će se tamo neće pojaviti da bi on onda imao osnova da je odloži do tog datuma", rekao je Šapić pred početak sednice.

"Mi ćemo do tada zauzeti konačni stav i obavestiti javnost šta smo odlučili", dodao je kandidat za gradonačelnika SNS.

Šapić je potvrdio da će tokom dana biti održan sastanak SNS u vezi sa formiranjem beogradske vlasti kao i da oni mogu i sada da je formiraju.

Dodao je da je SNS želela da formira vlast sa pokretom "Mi glas iz naroda" Branimira Nestorovića koga je smatrala legiimnim ali da posle najnovijih dešavanja i podela u tom pokretu neki od članova SNS imaju pravo da preispitaju taj stav.

On je potvrdio i da je razgovarao sa nosiocem beogradske liste "Mi glas iz naroda" Aleksandrom Jerkovićem, te odbacio stavove dela opozicije o opstrukciji eventualnog formiranja vlasti kao i novih izbora.

Odbornici opozicionih stranaka u Skupštini grada Beograda pojavili su se uoči konstitutivne sednice sa parolama koje se odnose na neregularnost izbora.

Odbornici koalicije Srbija protiv nasilja ocenili su posle odlaganja sednice da je SNS još jednom potvrdila da u Beogradu nema većinu, da su novi izbori neminovni, kao i da je bivši gradonačelnik Aleksandar Šapić svojim ponašanjem još jednom pokazao da ne ume da dostojanstveno podnese poraz.

"Ova stvar je već gotova, nas čekaju novi izbori ali pre toga razgovaraćemo o nepravilnostima u dosadanjim izborima  i dogovoriti se o datumu izbora", rekao je odbornik Dobrica Veselinović.

Zbog nedostatka kvoruma, izazvanog nedolaskom odbornika vlasti i liste "Mi Glas iz naroda", konstitutivna sednica gradskog parlamenta odložena je i 19. februara.

Na dnevnom redu trebalo je da bude izbor verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i potvrđivanje mandata odbornika Skupštine grada Beograda, kao i izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine Beograda.

Takođe, na dnevnom redu trebalo je da bude i postavljenje sekretara i zamenika sekretara, kao i Predlog rešenja o izboru članova administrativno-mandatne komisije Skupštine grada.

Gradska skupština broji 110 odbornika a SNS i Socijalistička partija Srbije ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva za formiranje vlasti.

Proevropska opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" ima 43 odbornika, a koalicija "NADA", koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) njih sedam.

Lista "Mi glas iz naroda" osvojila je šest mandata ali se, po ranijim izjavama njenih predsednika, podelila na tri dela, od kojih svaki ima po dva odbornika.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Skupština treba da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe 3, marta, a  u protivnom se raspisuju novi izbori.

Predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve