Vesti
19.10.2022. 11:05
Beta

Skupština Srbije

Nastavlja se rasprava o izmenama zakona o ministarstvima

Vlada Srbije
Izvor: Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su razmatranje predloženih izmena zakona o ministarstvima, što je uvod u formiranje nove Vlade.

Za raspravu u sredu prijavljeno je više od 60 govornika, tako da je planirano da rasprava u načelu bude završena istog dana.

Na predlog zakona podneto je oko 70 amandmana, o kojima bi rasprava trebalo da počne u petak, kada se očekuje i glasanje.

Inače, predlog izmena zakona podnelo je 148 poslanika, a njime je predviđeno da buduća vlada ima 25 resora, što je u utorak opozicija oštro kritikovala, uz ocenu da su ministarstva "izmišljena" i kreirana "kako bi se zadovoljili stranački apetiti".

U odnosu na aktuelnu Vladu Srbije, u novoj vladi prema predlogu zakona umesto Ministarstva prosvete nauke i tehološkog razvoja postojaće Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo će, po predlogu, biti i Ministarstvo za javna ulaganja, dok će umesto ministarstava kulture i informisanja, i trgovine, i turizma i telekomunikacija postojati Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U zakonskom predlogu objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tu su i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U predlogu su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.

Uz Ministarstvo zdravlja tu su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za javna ulaganja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novu Vladu dobijamo na Svetu Petku?
Skupština

Napokon

15.10.2022. 07:44

Novu Vladu dobijamo na Svetu Petku?

Nova Vlada Srbije trebalo bi da bude uspostavljena na verski praznik Sveta Petka, 27. oktobra, objavile su Večernje novosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve