Vesti
05.08.2022. 13:08
R.E.

Prednjače Mađari

NATO formira novu borbenu grupu u susedstvu Srbije

NATO
Izvor: Shutterstock

Vojnici iz Crne Gore, Hrvatske, SAD i Italije stigli su u Madđarsku gde će formirati NATO borbenu grupu ojačane budnosti, zajedno sa kolegama iz Mađarske i Turske.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je jedna od četiri nove borbene grupe NATO koje su formirane kao deo procesa jačanja istočnog krila Severnoatlantske alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Vodeća nacija biće Mađarska. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana, iako ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, potpuno je uključena u jačanje snaga NATO na istočnom krilu od samog početka krize", dodaje se u tekstu.

Portal navodi da tim snagama veličine ojačanog bataljona u avgustu slede intenzivna taktička uvežbanja i bojeva gadjanja, a zatim i integracija u jedinstvenu oružanu formaciju odnosno NATO borbenu grupu.

Demonstracija pune operativne sposobnosti ove borbene grupe predviđena je za početak septembra kada će izvesti taktičku vežbu sa bojevim gađanjem.

NATO snage smeštene su u mađarskoj bazi Ujmajor koja je zbog toga temeljno renovirana, a nalazi se u centralnom delu zemlje, nedaleko od jezera Balaton i 350 kilometara od ukrajinske granice.

Madđarska vojska uključila je u NATO snage jednu četu tenkova, jednu četu mehanizovane pešadije, artiljerijsku bateriju, vazduhoplovnu eskadrilu, operatere za navodjenje vazduhoplovne vatrene podrške, specijalne snage i vojnu policiju.

Takođe, jedna turska vojna jedinica biće deo ove borbene grupe, ali neće dolaziti u Mađarsku, već će iz svoje baze biti u stanju povišene borbene gotovosti.

Hrvatska je poslala 60 vojnika, oružane snage Italije poslale su delove Planinske brigade iz Torina sa ukupno 250 ljudi, a Vlada Crne Gore predložila je da se zbog većih potreba za angažovanjem u snagama NATO u parlamentu izglasa povećanje broja vojnika Vojske CG sa 20 na 60 u zajedničkim snagama alijanse.

Kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini, NATO je pojačao snage na svom istočnim krilu i oformio četiri nove stalne borbene grupe u Slovačkoj, Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Od 2014. funkcionišu i NATO borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svet je igračka u rukama NATO-a
NATO

Homogena vojna sila

12.07.2022. 14:15

Svet je igračka u rukama NATO-a

Od 4. aprila 1949. godine, kada je u Vašingtonu potpisan Ugovor osnivanju Severnoatlantskog pakta (NATO), do danas, ova vojna organizacija prešla je put od odbrane od sovjetskog vojnog i političkog uticaja – do vojne mašinerije koja nije zapamćena u istoriji. Osnivački etalon potpisalo je 12 zemalja: Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Island, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve