Vesti
28.09.2021. 14:35
R.E./Kosovo online

Beljulj Bećaj

"Ne možete uvesti reciprocitet, a da niste realizovali ZSO"

Kosovo, 23. 9. 2021.
Izvor: AP / Bojan Slavković

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenjuje da Kosovo ne može da štiti svoj suverenitet kroz uvođenje recipročnih mera Srbiji, a da, sa druge strane, ne realizuje Briselski sporazum o Zajednici srpskih opština.

Bećaj u izjavi za Kosovo online ukazuje da je sloboda kretanja jedino racionalno rešenje za novonastalu situaciju na severu Kosova, gde Srbi već osmi dan blokiraju dva prelaza, Jarinje i Brnjak i dodaje da Priština i Beograd ne bi trebalo da se opterećuju tehničkim pitanjima.

"To je jedna notorna glupost obe strane i mislim da bi bilo korektno da se pitanje tablica skine sa dnevnog reda, a istovremeno da se ovaj potez od strane gospodina Kurtija shvati ozbiljno, odnosno da se složeno pitanje implementacije Zajednice srpskih opština shvati ozbiljno, jer je to institucionalna obaveza Kosova", kaže Bećaj.

Bećaj dodaje da su Kosovo i Srbija prethodnih dana nepotrebno demonstrirali silu, kako bi postigli određene ciljeve. Prema njegovim rečima, dve strane sada treba da pronađu racionalno rešenje za prevazilaženje situacije na severu Kosova, koje će biti u obostranom interesu.

"To je jedna teatralna dramatizacija situacije, mislim da je to bilo nepotrebno i suvišno, naši odnosi nisu normalni, ali desetak godina tobože stremimo da dođemo da nekakve normalizacije, a doživljavamo scene koje liče na ratnohuškačke", kaže Bećaj i napominje da nema opravdanja ni za jednu, ni za drugu stranu, da putem sile ili demonstracije sile postigne željeni cilj.

"Dokle god budu bili na sceni uzročnici zadnjeg konflikta, bili oni direktni ili indirektni, teško je doći do normalizacije odnosa između nas", navodi Bećaj.
 

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozivala na deeskalciju situacije, a portparol Evropske unije Peter Stano je saopštio da će se glavni pregovarači Kosova i Srbije u sredu sastati u Briselu, kako bi se razmotrila trenutna situaciju na severu Kosovu.

Međutim Bećaj ne veruje da će na tom sastanku biti postignuto neko konkretno rešenje jer, kako kaže, dve strane posredstvom Evropske unije već deset godina vode dijalog o normalizaciji odnosa. On konstantuje da ti razgovori ne daju rezultate.

"Birokratija evropske zajednice previše poprima karakter vatrogasaca koji dolaze u teškim situacijama, a ne učine baš ništa da do tih situacija ne dođe. Ne treba reći da je prisutno ozbiljno interesovanje evropskih zvaničnika, kako bi došlo do prevazilaženja stanja, glavni deo odgovornosti leži u nama, ali jedan deo upravo leži kod evropskih dilpomata, koji nisu uradili ništa u pronalaženju rešenja koje bi smirilo situaciju", smatra Bećaj.

On ističe da evropski lideri godinama unazad govore kako Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a da oni sami ne pomažu da do toga dođe.

"Da budem korektan, naša odgovornost i obaveza je najveća u ovoj situaciji, ali i obaveza evropske zajednice nije zanemarljiva, ona je isto tako deo međunarodne odgovornosti", ističe Bećaj.
 

Posetu premijera Albanije Edija Rame Prištini, u trenutku kada su tenzije između Kosova i Srbije povećane, Bećaj tumači kao korak ka uspostavljanju boljih odnosa sa premijerom kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, imajući u vidu da Kosovo ne želi da pristupi regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

Takođe, Bećaj smatra da "korektni odnosi Rame i Vučića" mogu da doprinesu smirivanju tenzija između Prištine i Beograda.

"Njegove izjave su u funkciji smirivanja situacije, ukoliko bude nekih pozitivnih promena narednih dana, onda možemo da kažemo da je njegov dolazak na Kosovo jeste rehabilitacija njegovih odnosa sa Kurtijem, a istovremeno i pokušaj da se situacija na severu smiri", zaključuje Bećaj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da je Kurti pročitao knjigu svoje supruge, drugačije bi radio
 Aljbina Kurti, 23. 9. 2021.

Knjiga o kojoj se priča

23.09.2021. 16:25

Da je Kurti pročitao knjigu svoje supruge, drugačije bi radio

Knjiga "Ideja slobode i samoopredeljenje", Norvežanke Rite Augestad Knudsen, supruge prištinskog premijera Aljbina Kurtija promovisana je u četvrtak u Beogradu, a tim povodom Helsinški odbori za ljudska prava koji je preveo knjigu na srpski jezik, organizovao je i razgovor na temu samoopredeljenja, uz ocenu da je tema goruća i dalje otvorena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve