Vesti
13.11.2019. 13:41
Tanjug

"NEMA STRAHA" Vučić: Kosovo ne može da postane član UNESKO

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja na 40. konferenciji Uneska u Parizu, izrazio je uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunardone organizacije.

"Imamo dobre odnose sa Unesko i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Unesko samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da Kosovo ne može da postane članica Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese", rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se, kako ističe, vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji.

Naveo je da Srbi znaju da je Unesko važan u smislu zaštite kulturno istorijskih spomenika na KiM na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima.

Zbog toga, ocenio je, poseta šefice te organizacije Srbiji u septembru bila veoma važna.

Povezane vesti - VUČIĆ: Prvo ukidanje taksi, pa dijalog; Makron pokazuje posvećenost EU

Učešće na ovoj konferenciji, prema njegovim rečima, bila je još jednom prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori još jednom na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na KiM - Pećku patrijaršiju, manastire Gračanica, Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i Dečani, kao i grobnih mesta i svih drugih značajnih mesta koja su bila ugrožena u prethodnom periodu od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.

Čestitao je timu Srbije u Parizu pri Unesko koji vredno rade da bi se pozicionirali Srbija na najbolji način.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve