Vesti
02.10.2023. 17:01
Beta

Reakcije

Nemačka šalje još vojnika na Kosovo?

kosovo banjska EPA 26.09.2023.
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Tri vladajuće nemačke stranke, Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), izjasnile su se da treba pojačati mirovnu misiju Kfora na Kosovu pod komandom NATO, što podrazumeva i raspoređivanje dodatnih snaga nemačkog Bundesvera, pišu nemački mediji.

"Nemačka bi trebalo, u konsultaciji sa svojim saveznicima, hitno da proveri da li je mandat Kfora u potpunosti ispunjen i da pošalje još vojnika na Kosovo", rekao je za magazin Špigel političar Zelenih Anton Hofrajter.

Prethodno je nemačka Vlada upozorila da bi tenzije mogle da porastu, s obzirom na očigledno povećan broj srpskih vojnika na granici sa Kosovom.

"Ne bi trebalo da bude dalje eskalacije između Srbije i Kosova", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova na društvenoj mreži X.

Bundesver na Kosovu trenutno ima 85 vojnika. Mandat, koji je Bundestag poslednji put produžio u maju, predviđa da na terenu može da bude do 400 vojnika Bundesvera.

"Ima, dakle, još uvek prostora za poboljšanje bez promene mandata", rekla je takođe za Špigel Mari-Agnes Štrak-Cimerman, predsednica parlamentarnog Odbora za odbranu.

Nemački Velt prenosi intervju koji je rimski list Republika objavio sa glavnokomandujućim Kfora, italijanskim generalom Mikeleom Ristučom.

"Jedino rešenje je normalizacija odnosa. Ne može biti vojnog rešenja, samo političkog. Mi vojnici možemo samo da stvorimo bezbednosne uslove za održavanje dijaloga", rekao je on između ostalog.

A na pitanje da li je realna ideja da Kfor na severu Kosova zameni Kosovsku policiju, italijanski general je rekao da je to politička odluka.

"Mi procenjujemo svaku hipotezu, odluku i razvoj u koordinaciji sa lancem komandovanja u NATO i spremni smo da preuzmemo sve dalje zadatke", rekao je Ristuća.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Petković pokazao fotografiju ubijenog Srbina u Banjskoj, tvrdi da je likvidiran
1

Kancelarija za KiM

02.10.2023. 11:31

Petković pokazao fotografiju ubijenog Srbina u Banjskoj, tvrdi da je likvidiran

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokazao je u Beogradu fotografiju Srbina Bojana Mijailovića, ubijenog u sukobu sa kosovskom policijom u selu Banjska, i naveo da srpski stručnjaci, na osnovu te fotografije, tvrde da je upucan u glavu dok je ležao na leđima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve