Vesti
24.04.2023. 14:21
Beta

Šta će na kraju biti?

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika protiv najavljenih izmena zakona

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije je saopštio da izmene zakona koje predlaže Ministarstvo prosvete i o kojima se vodi javna rasprava, ne obezbeđuju nijedan dodatni mehanizam zaštite ili unapređenja bezbednosti u školama.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je ranije da je u fokusu izmena Zakona o visokom obrazovanju "nasilje kao društvena pojava koja nije zaobišla ni škole".

Ministar je ocenio da je i do sada bio dobar zakonodavni okvir i istakao da je među devet tačaka predloga uvođenje ocenjivanje vladanja, da se ta ocena stavi u isti rang sa ostalim ocenama i da ulazi u prosek čime će se "afirmisati vaspitna uloga škole, pored obrazovne".

Nave je da je novina i uvođenje društveno korisnog rada koji "ne treba da bude prihvaćen kao kazna, već kao prevencija za promociju empatije, drugarstva i solidarnosti".

Međutim, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije je pitao kakva je korist od toga da ocena iz vladanja ulazi u ukupni prosek kada će, kako tvrde, većini prestupnika čak i umanjena ocena iz vladanja biti jedna od najviših.

"Izmene zakona koje predlaže Ministarstvo uz pomoć svojih omiljenih sindikata, idu na štetu zaposlenih u školama, jer se procedure komplikuju i nastavni kadar dobija dodatne administrativne obaveze, dok im bezbednost i dalje ostaje jednako ugrožena", ukazao je Sindikat.

Podsetili su da su nakon incidenta u Trsteniku prošle godine, Ministarstvu prosvete 12. decembra  uputili predlog poželjnih i korisnih izmena postojećih propisa, koji je bio rezultat diskusije članova sindikata i njihovih kolega u zbornicama širom Srbije.

Naveli su da su predložili uvođenje nekoliko nivoa suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje i predložena je izmena Zakonika o krivičnom postupku preciznijim definisanjem krivične odgovornosti za punoletne učenike, starije maloletnike i roditelje u slučaju napada na zaposlenog u ustanovama obrazovanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su "nacionalni udžbenici" i kada će biti dostupni đacima
Škola Učionica

Mladen Šarčević

25.01.2023. 09:47

Šta su "nacionalni udžbenici" i kada će biti dostupni đacima

Novi v.d. direktor "Službenog glasnika" Mladen Šarčević izjavio je da se nada da će se "nacionalni udžbenici", koji bi trebalo da sadrže lekcije iz oblasti nacionalne istorije, kulture, jezika i geografije, naći pred đacima od 1. septembra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve