Vesti
25.01.2023. 09:47
Beta

Mladen Šarčević

Šta su "nacionalni udžbenici" i kada će biti dostupni đacima

Škola Učionica
Izvor: Shutterstock

Novi v.d. direktor "Službenog glasnika" Mladen Šarčević izjavio je da se nada da će se "nacionalni udžbenici", koji bi trebalo da sadrže lekcije iz oblasti nacionalne istorije, kulture, jezika i geografije, naći pred đacima od 1. septembra.

Šarčević je za današnju Politiku rekao da lekcije, predmeti i oblasti tek treba da budu određeni, kao i da se razmatra da li će svaki razred imati po jednu knjigu, ili će se štampati tri udžbenika - za mlađe i starije osnovce i za srednjoškolce.

"Nacionalni udžbenici neće biti na tržištu, status će im biti poput izborne školske knjige, a obavezaćemo nastavnike da ih koriste. Videćemo na koji način će to država da uredi", rekao je bivši ministar prosvete.
 

Naveo je da neće biti direktnog ocenjivanja za znanje iz tih udžbenika, već da će oni biti poput dopune za redovno gradivo.

"Nastavnici će tražiti da ih učenici koriste u izradi projekata, na primer, a onda će u okviru ocene projektne aktivnosti ući i ocenjivanje znanja iz nacionalnog udžbenika", kazao je Šarčević.

Novoizabrani direktor "Službenog glasnika" navodi i da je u planu pripajanje Zavoda za udžbenike tom javnom preduzeću i da će to biti regulisano odlukom Vlade Srbije.

Šarčević je kazao da će Zavod za udžbenike ulaskom u veću kompaniju opstati i istakao da neće biti otpuštanja zaposlenih već da će stručnjaci iz "Zavoda" popuniti mesta onih radnika u "Glasniku" koji su pred penzijom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić objasnio odakle novac za besplatne udžbenike i vrtiće
1

Štedelo se

27.12.2022. 22:50

Šapić objasnio odakle novac za besplatne udžbenike i vrtiće

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da iz uštede potiče novac za budžetsku odluku Grada Beograda zaa 2023. o besplatnom boravku u vrtićima i udžbenicima za sve učenike od septembra iduće godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve