Vesti
15.05.2023. 18:27
Beta

Petar Petković

"Nije bilo napretka u novoj rundi dijaloga Prištine i Beograda"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da danas u novoj rundi dijaloga sa Prištinom na tehničkom nivou, nije ništa dogovoreno, da nije bilo napretka i da prištinska strana tvrdi da ne zna šta je Zajednica srpskih opština (ZSO).

Petković je novinarima u Briselu rekao da razgovori nisu bili laki, te da je ponašanje glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, kako je rekao "bilo skandalozno", jer je došao nepripremljen i odbijao da priča o bilo kojoj temi.

"Bisljimi je došao sam, bez papira i kada je trebalo da pričamo o daljoj implementaciji formiranja ZSO, ili o pitanju nestalih i slobodi kretanja i ostalim važnim pitanjima kao što je institucionalno nasilje, na to Bisljimi nije želeo da da nikakve konkretne odgovore i upadicama je pokušavao da obesmisli dijalog", rekao je Petković.
 

Bisljimi po rečima Petkovića nije želeo da priča o energetici, dokaz da je novinarki RTS-a uskraćen ulazak na Kosovo bacio je na pod, a pozivanje na povelju UN ocenio je kao "pričanje gluposti", odnosno on je samo želeo da iscenira razgovor kojeg zapravo nije ni bilo.

Petković je ocenio da Priština još jednom pokazuje da nema nameru da formira ZSO, i ponovio da je Bisljimi, koga je više puta oslovio Kurti (premijer Kosova Aljbin), rekao da "ne zna šta je to".

Nova runda pregovora u Briselu počela je jutros sastankom specijalnog pregovača Evropske unije Miroslava Lajčaka sa srpskom delegacijom, na čelu sa Petrom Petkovićem.

Ovo je prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kosovo može da radi šta hoće"
1

Dačić (ne) ide u Strazbur

17.04.2023. 18:45

"Kosovo može da radi šta hoće"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nema nameru da u utorak ide u Strazbur, povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve